U trendu

Priliv iranskih migranata u Britaniju, list krivi Srbiju

LONDON – Veliki broj migranata dolazi iz Irana u Veliku Britaniju, piše “Dejli mejl” i za to optužuje Srbiju, jer su Iranci donedavno mogli da u Srbiju uđu bez vize.

Gotovo 150 migranata spaseno je od početka novembra iz kanala Lamanš tokom pokušaja da se dokopaju britanske obale, a prošle noći je spaseno sešt osoba poreklom iz Irana.

Kako se navodi u tekstu, okrivljena je imigraciona politika Beograda za povećanje migranata koji prelaze Lamanš.

List se istom temom bavio i u martu 2018. godine, a ovaj put se se Srbija pominje nakon spasavanja šestoro iranskih migranata kod obale Dovera.

Prema pisanju „Dejli mejla“, „šema“ ukidanja viza trebalo je da poboljša turizam između Irana i Srbije i privuče poslovne investicije, a ujedno je i „nagrada“ za odluku Irana da ne prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Međutim, navodi list, ovaj potez ukidanja viza doveo je do ogromnog broja zahteva Iranaca za azil u Srbiji, odnosno korišćenja Srbije kao prolaza do zapadne Evrope.

Bezvizni režim trajao je do avgusta prošle godine, kada je Evropska unija izrazila zabrinutost da se sistem zloupotrebljava.

Oko 40.000 Iranaca došlo je u Srbiju do momenta ukidanja bezviznog režima, navodi „Dejli mejl“.

Taj londonski list navodi da najnoviji podaci pokazuju da najveći procenat zahteva za azil u Velikoj Britaniji dolazi od građana Irana.

Do juna, Britanija je primila 27.044 zahteva za azil, od kojih je oko 9 odsto iz Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.