U trendu

Princu Hariju sud omogućio da ospori ukidanje zaštite

LONDON – Princ Hari danas je dobio dozvolu da pravno ospori odluku vlade kojom mu je uskraćivana policijska zaštita dok je boravio u Britaniji.

Hari, unuk kraljice Elizabete, dobio je punu policijsku zaštitu koja se daje ličnostima iz kraljevske porodice pre nego što je odlučio da se povuče sa svojih kraljevskih dužnosti i preseli se u Sjedinjene države sa suprugom Megan 2020. godine, podseća Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije odgovorno za policiju, imigraciju i bezbednost odlučilo je u februaru te godine da ukine Hariju lično policijsko obezbedenje dok je u Britaniji, čak i ako sam pokrije troškove.

Sudija višeg suda, međutim, danas je odobrio deo Harijevog zahteva za sudsko preispitivanje procesa u kojem sudija ispituje zakonitost odluke javnog tela.

Rojters podseća da postoje izvesne tenzije između Harija i kraljevske porodice još od 2019. godine, kada su on i Megan odlučili da osnuju sopstveno domaćinstvo, prekinuvši zajedničke aktivnosti koje su imali sa princom Vilijamom i njegovom suprugom Kejt.

Hari i Megan oslanjali su se na privatni tim za obezbeđenje od preseljenja u Kaliforniju, gde žive sa dvoje dece.

Harijevi advokati su naveli da privatni bezbednosni aranžmani nisu pružili princu nivo zaštite koji mu je bio potreban tokom posete Britaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.