Pritvorena dva Netanjahuova saradnika zbog afere nemačkih podmornica

Izraelska policija pritvorila je jutros dva bliska saradnika premijera Benjamina Netanjahua radi ispitivanja u sklopu istrage o sumnji za korupciju u kupovini nemačkih podmornica.

Iako nije obelodanjen identitet dvojice pritvorenih, u mnogim izveštajima je navedeno da je jedan od njih David Šimron, Netanjahuov rodjak i lični advokat, a za drugog je rečeno da je takodje advokat i blizak premijeru.

Šimron je već ispitivan u vezi s tom istragom u antikorupcijskoj policijskoj jedinici Lahav 433, navode izraelski mediji.

On je bio advokat Mikija Ganora, lokalnog predstavnika nemačkog konglomerata TisenKrup koji je u julu postao državni svedok i smatra se ključnim osumnjičenim u takozvanom Slučaju 3000.

Afera podmornica usredsredjena je na dve transkacije izmedju Izraela i pomenute kompanije za kupovinu tri podmrnice i četiri raketna broda po ceni od dve milijarde evra.

Sud je naredio embargo na svedočenje Ganora koji je uhapšen u prvoj rundi hapšenja zajedno sa advokatom Šimronom i Avrijelom Ben-Josefom, bivšim zamenikom predsedavajućeg Nacionalnog bezbednosnog saveta.

U septembru je hapšenje nastavljeno, a medju uhapšenima je bio i bivši šef Netanjahuovog kabineta koji je uhapšen zbog sumnje za mito.

Nemačka vlada je u oktobru odobrila memorandum o razumevanju o prodaji tri podmornice, iako je ta zemlja navodno zadržala pravo da obustavi sporazum, pa i da ga poništi, ako istraga koja je u toku pokaže da su visoki zvaničnici postupali nezakonito.

Netanjahu nije osumnjčen u tom slučaju, ali je izraelski TV Kanal dva javio da će on svedočiti kasnije danas kada se vrati iz Londona gde je bio na obeležavanju stogodišnjice Balfurove deklaracije.

U izveštaju se navodi da će Netanjahua policija ispitivati i kao osumnjičeong u dva druga slučaja – Slučaja 1000 i 2000, odnosno zbog sumnji da je primao nelegalne poklone od pristalica milijardera, uključujući strance i da se dogovorao s izdavačem tiražnog izraleskog lista da o njemu izveštava povoljnije u zamenu za ograničenje uticaja jednog drugog izraelskog dnevnika.

Netanjahu je porekao da je bilo šta loše učinio.  

Ako bude isptivan biće to peti put otkako su optužbe izbile na videlo u decembru prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.