U trendu

Procureli lični podaci pola milijarde korisnika, oglasio se Fejsbuk

Na internetu su danas osvanuli lični podaci preko pola milijarde korisnika Fejsbuka i ukazali na poteškoće ove kompanije da čuva osetljive informacije, javlja Blumberg.

Procurele informacije uključuju telefonski broj, Fejsbuk identifikaciju, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-pošte, privatni status i biografiju, navodi američka agencija.

Osetljivi lični podaci preko pola milijarde korisnika Fejsbuka procureli su na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kripto valutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi na razne onlajn napade, tvrdi Alon Gal, tehnički direktor sigurnosne firme “Hudson Rock“, koji je ranije danas na Twitteru objavio ovu informaciju.

Gal tvrdi da je curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019. a u januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli da koriste informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

Najnovije curenje podataka se sada proširilo na Facebook ID, puno ime, lokaciju, prethodnu lokacija, datum rođenja, (ponekad) adresu e-pošte, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Prema Alonu Galu, informacije bi sada mogle da budu korisne hakerima za razne vrste prevara kao i da posluže u marketinške svrhe.

(Tanjug)

Fejsbuk se oglasio o navodnoj krađi podataka

Lični podaci, uključujući brojeve telefona više od pola milijarde korisnika Fejsbuka „procurili“ su i objavljeni na hakerskom forumu, informacija je koja se pojavila na društvenim mrežama i u medijima. Međutim, iz Fejsbuka su se oglasili tvrdeći da se radi o sigurnosnom propustu iz 2019. godine, koji je rešen.

Da su ugroženi podaci čak 533 miliona korisnika objavio je „Biznis insajder“, tvrdeći da se radi o korisnicima iz 106 zemalja, među kojima 32 miliona iz SAD, 11 miliona iz Velike Britanije, šest miliona iz Indije…

Među tim podacima su brojevi telefona, imena, lokacije, datumi rođenja, biografije, i-mejl adrese…

Direktorka za komunikacije Fejsbuka Liz Šepard tvrdi da su podaci ukradeni pre dve godine, što je ta kompanija otkrila i još tada rešila to pitanje, prenose mediji.

​Međutim, Alon Gal, čelnik kompanije „Hadson rok“, koja se bavi istraživanjem i obaveštajnim radom o sajberkriminalu, koji je objavio ovaj propust, kaže da te informacije mogu biti iskorišćene za krađu identiteta ili prevare na internetu, ali i za „društveni inženjering ili pokušaje hakovanja“.

​Početkom godine takođe su se pojavile informacije da se na internetu nude na prodaju podaci korisnika Fejsbuka, a sada je navodno objavljena cela baza ukradenih podataka.

„Pojedinci koji prave profile kod kompanija sa reputacijom kao što je Fejsbuk, veruju tim kompanijama kada im poveravaju svoje podatke, pa i njihovi podaci treba da budu tretirani sa poštovanjem“, kaže Gal i dodaje da je objavljivanje ličnih podataka „veliko kršenje poverenja“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.