U trendu

Procurili „Rajski papiri“, tajno bogatstvo u of-šor rajevima: Kraljica Elizabeta, Tramp, Madona, Putinovi ljudi….

Dokumenta procurila u okviru nove istrage velikih razmera u britanskim of-šor „rajevima“ otkrivaju da su najveće svetske kompanije, šefovi država i ljudi od značaja na globalnom nivou, ali i zvezde iz sveta zabave i sporta, skrivali svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima.

Pikantni detalji koji, između ostalog, svedoče i o finansijskim spletkama britanske kraljice Elizabete, velikih multinacionalnih kompanija, članova kabineta predsednika SAD Donalda Trampa i zeta ruskog predsednika Vladimira Putina, izbijaju na površinu nakon što su procurili među 13,4 miliona dokumenata, prenosi danas „Gardijan“.

Objavljivanjem takozvanih „Rajskih papira“ razotkrivaju se globalna okruženja u kojima utaja poreza može da cveta – i složeni i naizgled veštački načini na koje najbogatije koroporacije mogu legalno da zaštite svoj imetak.

Do kompromitujućeg materijala, koji je procurio iz dve of-šor kompanije i registara 19 poreskih rajeva, došao je nemački list „Zidojče cajtung“, a podelio ih je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara s partnerima, među kojima su „Gardijan“, Bi-Bi-Si i „Njujork tajms“.

Projekat se naziva „Rajski papiri“, a u celosti će biti obelodanjen naredne nedelje.

Dokumenta otkrivaju da su milioni funti iz privatnih sredstava kraljice Elizabete investirani u fond na Kajmanskim ostrvima, a jedan deo novca je otišao kompaniji koja je optužena da iskorišćava siromašne porodice i ugrožene ljude.

Papiri pružaju uvid i u tajne finansijske poteze članova Trampovog kabineta, savetnika i donatora, uključujući značajne uplate od firme čiji je suvlasnik Putinov zet špediterskoj grupi američkog ministra trgovine Vilbara Rosa.

Iz procurelih dokumenata može se saznati i kako su kompanije „Tviter“ i „Fejsbuk“ primile stotine miliona dolara investicija čiji trag vodi do ruskih državnih finansijskih institucija, navodi britanski list.

Na površinu je isplivao i podatak da je na čelu trusta na Kajmanskim ostrvima, koji je izbegavao da plaća porez, glavni čovek kanadskog premijera Džastina Tridoa zadužen za finansije.

Utajom poreza su se, kako se otkriva, i te kako bavile i multinacionalne korporacije među kojima su, na primer, „Najk“ i „Epl“.

Objavljeni papiri iznose na svetlost dana i kako su neka od najzvučnijih imena u filmskoj i televizijskoj industriji štitila svoje bogatstvo u nizu of šor šema.

Kompleksne of-šor mreže koristila su i dva ruska milijardera kako bi kupili deonice u fudbalskim klubovima Arsenal i Everton, navodi londonski dnevnik pozivajući se na procurele papire.

Objavljivanje ove istrage, za koju je više od 380 novinara godinu dana prečešljavalo podatke koji sežu 70 godina unazad, događa se u trenutku rastuće nejednakosti u prihodima na globalnim nivou, konstatuje „Gardijan“.

U međuvremenu, multinacionalne kompanije beleže sve veći udeo u of-šor profitima – od čak 600 milijardi evra samo u prošloj godini – a to će poznati ekonomista Gabrijel Zakman otkriti u studiji koja će biti objavljena tokom naredne nedelje.

„Poreski rajevi su jedan od ključnih motora porasta globalne nejednakosti. Kako nejednakost raste, of šor utaja poreza postaje elitni sport“, rekao je Zakman.

U središtu skandala sa curenjem podataka je „Eplbi“ (Appleby), pravna firma sa ispostavama na Bermudskim, Kajmanskim i Britanskim devičanskim ostrvima, ostrvu Men, Džerziju i Gernziju.

Za razliku od „Mosak Fonseke“, diskreditovane firme koja se našla u žiži prošlogodišnje istrage o takozvanim „Panamskim papirima“, „Eplbi“ se ponosi time što je vodeći član „magičnog kruga“ glavnih pružlaca of šor usluga.

Kompanija „Eplbi“ je saopštila da je ispitala sve navode i utvrdila da „nema dokaza o bilo kakvom prestupu, bilo od strane te kompanije ili od njenih klijenata“.

„Mi smo pravna firma koja savetuje klijente o legitimnim i zakonitim načinima vođena poslova. Ne tolerišemo nezakonito ponašanje“, navodi se u saopštenju.

Najnovija otkrića će izvršiti pritisak na svetske lidere, uključujući Trampa i britansku premijerku Terezu Mej, koji su obećali da će se obračunati sa agresivnim šemama utaje poreza, zaključuje „Gardijan“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar