U trendu

Projekti da budu u skladu sa ekološkim pravilima EU

BRISEL – Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borelj poručio je dana, vezano za projekat Rio Tinto u Srbiji, da EU od zemalja kandidata očekuje da takvi projekti budu u skladu sa ekološkim pravilima Unije.

Borelj je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, upitan na koji način se potencijalno uništavanje životne okoline, u vezi iskopavanja litijuma, uklapa u zelenu agendu Srbije i EU, objasnio da, kada je reč o glasinama da EU gura indirektno u pravcu projekta sa Rio Tintom, da o industrijskim projektima odluke donose nacionalne vlade.

“Mi od zemlaja kandidata očekujemo da te odluke budu u skladu sa ekološkim pravilima EU, kao i što je i za upravljanje otpadnim vodama”, naglasio je on.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je bilo reči, na današnjem sastanku, o Zelenoj agendi, ali ne i o iskopavanju litijuma.

“Što se Srbije tiče to će biti pitanje deo šire nacionalne debate. Slušaćemo naš narod šta misli o tome. Pozvaćemo sve stručnjake da učestvuju u debati, kako bi videli šta želimo da koristimo ili ne koristimo kada je reč o resursima koje nam je priroda dala”, objasnila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.