U trendu

Protest protiv nasilja nad ženama u više gradova BiH

SARAJEVO – U više gradova BiH za sutra su najavljeni protesti protiv nasilja nad ženama i njihovim sve češćim ubistvima.

Poziv na proteste upućen je preko društvenih mreža, a dele ga udruženja žena i aktivistkinje povodom poslednjeg ubistva koje se dogodilo u Bihaću, kada je Enes Odobašić, za kojim policija još traga, udavio svoju ženu u zajedničkom stanu.

Udruženja žena podsećaju da je, prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama BiH, od 2017. godine ubijeno više od 60 žena.

„Koliko njih je izgubilo život u tišini, to ni ne znamo. Zajedno, tu smo da kažemo – dosta! Dosta terora nad ženama! Dosta nemog posmatranja dok ginemo u našim domovima i na ulicama naših gradova. Mesta koja bi trebalo da budu najsigurnija naši su kavezi i naša stratišta. Nije se desila porodična tragedija – već ubistvo. Nije nesretan slučaj – već ubistvo. Nije zločin iz strasti, već femicid. Žena je ubijena zato što je žena. Zato što se na nas gleda kao na potrošnu robu.Tu smo da kažemo – mi nismo vaše majke, supruge, sestre, kćerke. Nismo ničije privatno vlasništvo. Mi smo svoje, bučne i odlučne da odbranimo jedna drugu. Tu smo da kažemo da nismo krive! Nijedna žena, nikad, nigde, nije kriva zato što je udarena, silovana, ubijena. Krivi su muškarci nasilnici i institucije koje ih štite. U svakoj našoj mahali, svakoj ulici, svakom haustoru, bilo da je u kući, na poslu, na nastavi ili je izašla vani prošetati, upravo sad neka žena trpi nasilje ili je potencijalna nova žrtva. Nasilje nad ženama nije privatna stvar. Nećemo samo čekati da dođemo na red”, stoji u objavi, prenela je sarajevska N1 tv..

Istaknuti su i zahtevi u kojima traže: uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog dela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.

Takođe, traže obezbeđivanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole, kao i doslednu primenu zakona i veće zatvorske kazne za počinioce.

Protest je najavljen za sutra u 15 sati u više BiH gradova među kojima su i bihać, Banjaluka i Sarajevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar