U trendu

Protest u Istanbulu zbog mera protiv korone

ANKARA – Više od 2.000 građana protestovalo je danas u Istanbulu protiv novih vladinih mera u vezi s koronom, uključujući vakcinaciju, testove i maske.

Na najvećem takvom protestu u Turskoj demonstranti su se okupili bez maski i sa transparentima i turskim zastavama kako bi izrazli nezadovoljstvo zbog novih vladinihi epidemiloških mera koje po njima ugrožavaju lična prava i slobode, prenosi Rojters.

Turska vlada je od ponedeljka uvela obavezan dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid-19 za sve korisnike međugradskog prevoza, kao i za one koji prisustvuju velikim manifestacijama, poput koncerata ili pozorišnih predstava.

Svi nevakcinisani zaposleni u školi moraju da rade PCR test dva puta nedeljno, a maske i socijalno distanciranje su neophodni na javnim mestima.

Oko 64 odsto Turaka u potpunosti je imunizovano u okviru nacionalne kampanje u kojoj je dato više od 100 miliona vakcina protiv kovid 19, ali dnevno se pojavljuje oko 23.000 novih slučajeva, zbog čega je ministar zdravlja Fahretin Koča ovog meseca upozorio na „pandemiju nevakcinisanih“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.