U trendu

Protest u Tokiju zbog plana za ispuštanje vode iz elektrane u Fukušimi

Nekoliko desetina antinuklearnih aktivista protestovalo je danas u Tokiju zahtevajući od vlasti da odustanu od plana za ispuštanje tretirane, ali još radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi.

Prema tom planu ispuštanje vode u more trebalo je da počne ovog leta.

„Ne bacajte kontaminiranu vodu u more“, uzvikivali su demonstranti ispred sedišta elektrodistribucije (TEPCO) u Tokiju, držeći transparente sa zahtevima kao što su „Nemojte nuklearno da zagađujete Pacifik“ i „Stop kontaminiranju vode“.

Preduzeće koje upravlja postrojenjem uništeno u katastrofi 2011. godine u Fukušimi skoro je završilo izgradnju potrebnih objekata za ispuštanje ogromnih količina vode. Pominje se da će to početi u julu ili avgustu.

„Čak i posle tretiranja, u vodi ima još radijacije“, rekao je jedan aktivista na protestu.

Cunami i zemljotres 11. marta 2011. oštetili su sisteme za hlađenje nuklearne elektrane u Fukušimi.

Plan za ispuštanje vode je naišao na žestoke proteste lokalnih ribarskih zajednica. Susedne zemlje, uključujući Južnu Koreju, Kinu i pacifičke ostrvske zemlje, takođe su izrazile negodovanje.

Japanski zvaničnici su rekli da će voda biti filtrirana daleko ispod međunarodnog dozvoljenog nivoa i još razblažena velikim količinama morske vode pre puštanja, što će je učiniti bezopasnom.

Međutim, neki naučnici kažu da je uticaj dugotrajnog izlaganja niskim dozama radijacije na životnu sredinu i ljude još uvek nepoznat i da bi plan trebalo da bude odložen.

Na protestu su bili i aktivisti iz Južne Koreje.

Tokio i Seul su se nedavno dogovorili da delegacija Južne Koreje poseti fabriku krajem maja kako bi posmatrala pripreme za ispuštanje vode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar