U trendu

Protest zaposlenih u javnom sektoru u sarajevskom Kantonu

SARAJEVO – Osam sindikata radnika u javnom sektoru protestuje danas ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu zahtevajući povećanje zarada, isplatu jednokratne novčane pomoći do kraja godine i poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera.

Saudin Sivro, predsednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBIH izložio je zahteve upućene premijeru Edinu Forti i cjelokupnoj kantonalnoj vladi.

„Tražimo poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, kao i povećanje plata. Također, tražimo da se do kraja ove godine isplati jednokratna novčana pomoć radnicima u javnom sektoru u KS kao što su to uradile kantonalne i federalne vlade. Ne želimo da budemo tampon zona između nezadovoljnih radnika i kantonalne vlade“, poručio je Sivro.

On je istakao nezadovoljstvo radnika zaposlenih u javnom sektoru i pozvao premijera Forta da im se obrati.

„Ako dozvolimo radnicima da krenu prema vladi, bojimo se da će ova vlada završiti u Hercegovini. Nezadovoljni radnici će sigurno tražiti neke mere ukoliko im se ne popravi status“, naveo je Sivro, preneo je sarajevski portal Klix.

Kazao je i da je Forto najavio sastanak sa radnicima, ali da to njima nije potrebno – „nisu nam potrebni sastanci, već novci“.

Premijer Edin Forto izašao je pred radnike u protestu s ciljem da im se obrati, ali je naišao na nezadovoljstvo pa je odustao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.