U trendu

Protestanti odbili razgovor sa Šmitom, on im se obratio

SARAJEVO – Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit u nekoliko navrata je pozvao danas na razgovor predstavnike građana, koji protestuju ispred sedišta OHR, zbog aktuelne političke situacije i obeležavanja Dana Republike Srpske, ali su oni njegov poziv odbili.

Pošto su građani odbili njegov poziv da uđu u sedište OHR, zahtevajući sankcije za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Šmit im se obratio ispred zgrade i poručio da želi mir u BiH.

„Potrebnni su razgovori i diskusije u celoj Bosni i Hercegovini. Ovo su teška vremena i tražim vašu podršku za vašu zemlju i za nas“, kazao je Šmit, preneo je sarajevski portal Klix.

Na ove njegove reči, navodi se, čulo se negodovanje prisutnih koji su mu dobacivali da „zaradi platu“ i pitanjem „zašto ovo dopušta“.

„Znam ovu zemlju i ovaj grad i znam šta se desilo u Srebrenici. Juče nije bio dobar dan ali to je za mene dodatni motiv da nastavim da radim svoj posao. Nikada neću prihvatiti ako neko postavi pitanje integriteta BiH“, dodao je Šmit.

Portal Radiosarajeva preneo je da se Šmit obratio građanima na nemačkom jeziku i da se većina prevoda njegovog obraćanja nije čula, jer su okupljeni sve vreme uzvikivali „sankcije, sankcije“.

Portal prenosi i da su građani ostali vidno nezadovoljni, nakon što je Šmit završio obraćanje i napustio plato ispred zgrade OHR.

Inače, jedan od organizatora protesta izjavio je ranije da su dobili odgovor OHR da sastanka sa predstavnicima građana neće biti.

On je rekao da su njihovi zahtevi poznati suštinski, a to je da traže poštovanje ustavno-pravnog poretka i sankcionisanje svih onih koji krše zakon u Bosni i Hercegovini, pre svega.“

Protesti Bošnjaka protiv Srba u BiH i Republike Srpske i zahteva za sankcionisanje Dodika najavljeni su u više gradova Evrope i u Kanadi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.