U trendu

Protesti na jugozapadu Irana zbog nestasice vode

TEHERAN – Demonstranti besni zbog nestašice vode marširali su kasno sinoć ulicama više gradova u iranskoj provinciji Huzestan, na jugozapadu zemlje, a policija je očigledno pucala iz oružja da rastera gužvu, pokazali su onlajn video snimci.

Nije, međutim, odmah bilo jasno da li je neko ranjen ili uhapšen u protestima, koji su zahvatili i Ahvaz, glavni grad te provincije, prenosi agencija AP.

Na video snimcima se vidi kako ljudi pale gume, blokirajući tako puteve, dok se policija u kacigama i maskirnim uniformama sukobila sa demonstrantima.

Policija je, takođe, pucala iz pušaka, sudeći prema jednom video snimku, mada nije bilo jasno da li se radi o pravoj municiji ili o takozvanim „mecima sa zrnima“ dizajniranim da budu manje smrtonosni.

Demonstranti na video snimcima skandirali su na arapskom, pozivajući druge da im se pridruže.

Ta pokrajina je dom etničkim Arapima koji se žale na diskriminaciju od strane iranske šiitske teokratije.

Guverner provincije Huzestan Kasem Solejmani danas se pojavio na iranskoj državnoj televiziji, negirajući bilo kakve proteste, čak iako je ministar pravde poslao delegaciju u to područje kako bi se istražila nestašica vode.

Arapski separatisti već dugo deluju u Huzestanu, koji je Sadam Husein pokušao osvojiti u ratu sa Iranom iz 1980-ih godina.

Oni su u prošlosti dizali u vazduh naftovode, i okrivljeni su za brojne napade, uključujući za napad na vojnu paradu u 2018. godini, u kojoj je Ahvazu ubijeno najmanje 25 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.