Protesti u Pakistanu protiv Makrona i Francuske

KARAČI – Stotine demonstranata izašlo je danas na ulice Karačija kako bi iskazali protest protiv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Oni su palili lutke sa likom Makrona i uzvikivali anti-francuske slogane, javlja AP.

Protesti muslimana protiv Francuske i njenog predsednika su počeli nakon što je terorista (18) odsekao glavu pariskom profesoru, koji je prikazivao karikature proroka Muhameda, dodao je AP.

Makron je taj čin nazvao „islamskim terorizmom“.

Predsednik Francuske je kasnije rekao da „razume šok muslimana koje je uvredilo prikazivanje karikatura sa likom proroka Muhameda“, ali i da će se boriti za slobodu izražavanja u njegovoj zemlji.

„Laž je da sam podržao karikature proroka Muhameda, moje reči su izvađene iz konteksta“, rekao je Makron u intervjuu za Al Džaziru.

Bez obzira na njegove reči, na stotine pristalica glavne islamističke partije u Pakistanu, Džasmat e Islami, su i dalje bili protiv Makrona, pa su ga danas vređali i pozivali na bojkot francuskih proizvoda, javlja AP.

Pre njih, šiitski studenti su marširali tri kilometara u Karačiju, zavetovavši se da će, ako treba, „da daju svoje živote za islam i proroka Muhameda“, dodaje AP.

Nije Karači jedini grad u kojem su danas protestovali, u još nekim pakistanskim mestima su ljudi izlazili na ulice i uzvikivali slogane protiv Makrona i Francuske.

Istog dana, u glavnom gradu Libana, Bejrutu, demonstranti su danas marširali do francuske ambasade, takođe iskazujući nezadovoljstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.