U trendu

Protivpodmornička vežba J. Koreje SAD i Japana

SEUL – Ratne mornarice Južne Koreje, SAD i Japana izvele su danas zajedničke vojne manevre, prvi put posle pet godina, u trenutku kada traju napetosti oko serije raketnih testova koje vrši Severne Koreje.

Vežbe su održane u međunarodnim vodama kod istočne obale Korejskog poluostrva, a na njima je uvežbavano dejstvovanje protiv podmornica, samo dan nakon što je Pjongjang ispalio dve balističke rakete u more kod svoje istočne obale, a potpredsednica SAD Kamala Haris posetila Seul i jako utvrđenu granicu između dve Koreje, prenosi Rojters.

Raketna proba u četvrtak bila je treće takvo lansiranje Pjongjanga za pet dana, koji je ove godine ispalio do sada nezabeleženi broj projektila, navodi britanska agencija.

„Vežbe su osmišljene da poboljšaju sposobnosti odgovora na sve veće pretnje Severne Koreje, koje uključuju balističke rakete koje se lansiraju sa podmornica, u trenutku kada se one nastavljaju serijom raketnih testova“, saopštila je mornarica Južne Koreje.

Mornarica SAD saopštila je da će vežbe poboljšati interoperabilnost i taktičku i tehničku koordinaciju između tri zemlje.

Američka i japanska mornarica, takođe, su saopštile da se očekuje da će vežbe promovisati „slobodan i otvoren Indo-Pacifik“, kada postoje napetosti zbog kineskih akcija u Tajvanskom moreuzu.

Protivpodmorničke vežbe ovih saveznika nisu izvođene od 2017. jer je bivša južnokorejska vlada nastojala da poboljša odnose sa Severnom Korejom i olakša pregovore o denuklearizaciji između Pjongjanga i Vašingtona, koji su u prekidu od 2019., navodi Rojters.

Novi predsednik Južne Koreje Jun Suk-Jol, koji je preuzeo dužnost u maju, obećao je da će pojačati trilateralnu bezbednosnu saradnju sa SAD i Japanom kako bi se bolje suprotstavili severnim pretnjama oružjem.

Južna Koreja i njeni saveznici su takođe zabrinuti da će Severna Koreja da sprovede nuklearnu probu, što bi bila sedma od 2006. i prva od 2017. godine.

Južnokorejski poslanici na osnovu podataka obaveštajne agencije te zemlje saopštili su u sredu da je Pjongjang završio pripreme za nuklearni test i da je mogući termin za njegovo izvođenje između 16. oktobra i 7. novembra, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.