U trendu

Prve projekcije: Autsajder Sajed pobedio u prvom krugu

TUNIS – Prema prvim nezvaničnim podacima, nezavisni kandidat i autsajder Kais Sajed pobedio je u prvom krugu predsedničkih izbora u Tunisu, dok je na drugom mestu Nabil Karuji, medijski magnat koji se nalazi u zatvoru.

Prema projekcijama koje je objavio „Sigma savet“, premijer Jusef Čahed nije među prvih četiri kandidata po osvojenom broju glasova, prenosi AP.

Prema podacima „Sigme“, Sajed je osvojio 19,5, a Karuji 15,5 odsto glasova.

Na trećem mestu je kandidat umerene islamske partije Enada Abdelfatah Muru, sa 11 odsto glasova.

Sajed, konzervativni profesor ustavnog prava koji je na izborima nastupio kao nezavisni kandidat i koji nije ni u jednoj partiji, izjavio je, pozivajući se na rezultate „Sigme“, da će mu njegova pobeda doneti veliku odgovornost „da frustraciju u Tunisu preobrati u nadu“.

„To je novi korak u istoriji Tunisa…to je nešto kao nova revolucija“, rekao je on za tunišanski Radio Mozaik.

Zvanični preliminarni rezultati očekuju se u utorak.

Prema podacima od 15 sati, izlasnost je bila samo 27,8 odsto.

Tunis je pre osam godina svrgnuo autokratsku vlast u revoluciji koja je inspirisala pobune u Egiptu, Jemenu, Bahreinu, Libiji i Siriji, javio je Rojters.

Kako dodaje britanska agencija, pažnja međunarodne javnosti, posebno arapskih zemalja, usmerena je partiju Enada, dok građani Tunisa s pažnjom prate i sudbinu medijskog mogula Karuija, predsedničkog kandidata koji se nalazi u zatvoru zbog optužbi za pranje novca i utaju poreza, što on negira.

Ako niko od kandidata ne bude osvojio više od 50 odsto glasova u prvom krugu izbora, biće održan drugi krug glasanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.