U trendu

Prve zitarice iz Ukrajine stigle u Austriju

BEČ – Austrija je uspostavila „zeleni koridor” kako bi Ukrajina mogla da prodaje svoje poljoprivredne proizvode, a prvi transport žitarica stigao je danas u Austriju.

Voz sa oko 1.450 tona kukuruza za stočnu hranu stigao je iz Ternopila na zapadu Ukrajine do mesta Ašah u Austriji.

Zbog rata Ukrajina trenutno može samo da izvozi oko 10 odsto količina žitarica mesečno.

Uništavanje luke u Odesi pogodilo je izvoz više od 200.000 tona dnevno žitarica iz Ukrajine.

Na ovonedeljnom samitu o bezbednosti snabdevanja namirnicama u Austriji ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger najavila je uspostavljanje „zelenih koridora“ kako bi se omogucio izvoz sirovina.

„Otvaranjem „zelenih koridora“ pomažemo Ukrajini, koja ne bi bez njih mogla da izvozi robu. Time pomažemo snabdevanje poljoprivrednim sirovinama i osiguravamo snabdevanje namirnicama. Od maja će dve isporuke mesečno dospevati u Austriju“; najavila je ministarka Kestinger prilikom dočeka prvog voza iz Ukrajine.

Direktor Austrijske železnice (OeBB) Andreas Mate istakao je da je patnja miliona Ukrajinaca velika, i da se ta kompanija prevozom humanitarnih transporta pomaže civilima i ovim robnim daje mali doprinos ekonomskom preživljavanju Ukrajine.

„Zbog toga ćemo redovno vršiti transport žitarica iz Ukrajine u Evropu i to ćemo pojačati u narednom periodu”; najavio je on.

Dodao je da geografski položaj Austrije u srcu Evrope omogućava da ona bude centar odakle će se dalje transportovati sirovine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar