U trendu

Prvi svedok protiv Mustafe svedoči 4. dan za redom

HAG – Na suđenju nekadašnjem komandantu u OVK Saljihu Mustafi, danas je, 4. dan za redom, nastavljano ispitivanje prvog svedoka pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu, poznatom i kao Sud za ratne zločine OVK.
Na današnjem suđenju pitanja svedoku W03593, koji je Albanac, postavljaju članovi tročlanog sudskog veća.

Juče su mu pitanja postavljali unakrsno Mustafini advokati, dok je prva dva dana to činilo tužilaštvo.

Ovaj svedok je prisustan u sudnici, ali njegov lik je zamagljen na snimku koji se emituje preko sajta suda.

Mustafa više ne prisustvuje suđenju iz sudnice, već da ga po odobrenju suda prati putem video linka iz pritvorske jedinice.

Svedok W03593 je Albanac, a tokom svedočenja pričao je kako su ga oteli i mučili pripadnici OVK, pod Mustafinom komandom u selu Zlaš tokom aprila 1999. godine.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kada se izjasnio da nije kriv po optužbama za koje se tereti.
Nalazi se u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. godine negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja ucestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta – protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U četiri tačke optužnice optužen je za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u kojoj se tvrdi a je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Jedan zatvorenik je ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999. godine, navodi se u optužnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.