U trendu

Puhovski: Za incidente odgovorno državno rukovdstvo

ZAGREB – Analitičar Žarko Puhovski izjavio je da poslednji događaji u Borovo Selu na pravoslavni Uskrs nisu sami po sebi začuđujući, već je problem ponašanje policije za šta je odgovorno državno rukovodstvo.

„Ljudi reaguje na razlicite načine pa i prostački, ali ponašanje policije je problem“, rekao je Puhovski u izjavi za Tanjug.

Svuda se, kaže, mogu dogoditi takva ponašanja, ali ne i da se policija vozika za njima i da neinterveniše.

Sve to je, kaže, potom postala tema za prepucavanje predsednika države i premijera u koje je uključen i lider SDS S Milorad Pupovac.

Podsetio je i da je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović dan-dva pre tog incidenta izbegao susret sa predsednikom Zoranom Mianovićem prilikom njegove posete toj opštini što je, kako smatra, bilo formalno neprihvatljivo.

Pođednako je, ističe, neprihvatljivo i to kako je Milanović reagovao na odbijanje Baćanovića, kojeg je nazvao „klipanom“.

Za Puhovskog je neprihvatliiva i reakcija na činjenicu da se predsednik džzave na više nego, kako kaže, skandalozan način ponasao prema srpskoj stranci, odnosno Pupovčevom SDS S.

„Ne misli da je Mlanović odgovoran za ponašanje radikalnog hrvatskog nacionalizma koji nema veze sa koronom već političkom geografiijom. Suprtstavlja se ustaškim simbloim, a sada je desno od Plenovića – desni predsednik, izabran glasovima levice“, precizirao je Puhovski.

Kada je reč o donošenju zakona kojim bi bila kažnjavana upotreba ustaških simbola i ovakvi incidenti, kazne bi u tom zakonu bile, kaže, predviđene u kunama, što je takođe ustaški simbol.

Nada je, dodaje, da bi evro mogao izvuci Hrvatsku iz svega ovog.

Napominjući da nacionalističkih ispada ima, „sa obe strane“, Puhovski ističe da takva ponašanja teško nestaju iz „pučke svesti“, ali problem vidi u tome da se politička borba vodećih političara iznova svodi na tvrdnje da je reč o patriotskim simbolima, odnosno da se to pitanje relativizuje.

„Nisu problem huligani, već meinstrim i političko rukovodstvo“, naveo je Puhovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.