U trendu

Putin: Bombardovali su BG ne mareći na međunarodno pravo

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin govorio je danas o konstantnom kršenju međunarodnog prava navodeći kao primer kao primer rat u Iraku, bombardovanje Jugoslavije i Beograda, koje nisu odobrile UN, te aktuelne optužbe na račun Moskve.

„Sada mnogi govore o tome da Rusija krši međunarodno pravo. Smatram da to apsolutno ne odgovara stvarnosti. Ko je započeo rat u Iraku bez odobrenja UN? Ko je uništavao Jugoslaviju pod zgodnim izgovorima, ko je to radio? Ko je pokrenuo rat u srcu Evrope, bombardujući Beograd? Niko se tada nije sećao principa medunarodnog prava“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Istocnog ekonomskog foruma u Vladivostoku, preneo je „Sputnjik“.

Upozorio je da svet ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države.

„Predstava o multipolarnosti i svetu je takva da on mora biti daleko pravedniji i ne sme biti zasnovan na diktatu jedne države koja je uobrazila da je izaslanik boga na Zemlji, možda cak i nešto više, i svoju politiku bazira na svojoj navodnoj izuzetnosti“, ocenio je Putin.

On je naglasio da je Rusija dužna da pruži pomoć kako bi zaštitila samoproglašene Donjecku Narodnu Republiku i Luganski Narodnu Republiku i dodao je da to radi u skladu sa tačkom 51. Povelje UN.

„Povelja UN govori o pravu naroda na samoopredeljenje. Tokom ‘kosovske krize’ Međunarodni sud pravde je doneo odluku prema kojoj, ako neki deo teritorije, deo zemlje želi da proglasi nezavisnost onda on nije obavezan da traži dozvolu od centralnih vlasti države. To je primenjivo u slučaju Kosova. A zašto nije ista stvar u slučaju DNR i LNR? Sve je isto“, rekao je ruski predsednik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar