U trendu

Putin: Broj stranih agenata u NVO značajno opao

Broj stranih agenata među neprofitnim organizacijama u Rusiji se smanjio, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Trenutno u registru stranih agenata takve organizacije su smanjene za gotovo polovinu, sa 165 na 89, što je 0,39 odsto od ukupnog broja NVO registrovanih u Rusiji“, rekao je Putin na sastanku predsedničkog saveta za civilno društvo i ljudska prava, prenosi Tas s.

Broj tih organizacija uključen u registar ove godine, bio je četiri puta manji u odnosu na 2016. godinu, rekao je Putin i dodao da veruje da takav rezultat ne bi bio moguć da te NVO nisu promenile svoj stav.

„Da bi bile ispisane iz registra, organizacija mora da obustavi svoje političke aktivnosti ili odboje da prima novac iz inostranstva, rekao je ruski predsednik. NVO se ređe odlučuju za drugu opciju“, rekao je Putin i objasnio da su stvoreni povoljni uslovi za finansiranje u Rusiji umesto da traži novac iz drugih izvora.

U Rusiji je 2012. godine usvojen zakon o stranim agentima koji predviđa da NVO, koje primaju novac iz iniostranstva budu registrovane kao strani agenti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar