U trendu

Putin: Moskva spremna za dijalog s UKR i stranim partnerima

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će ruske snage obustaviti vojnu operaciju u Ukrajinu jedino ako ukrajinska strana prekine vatru, kao i da je Rusija spremna za dijalog s Ukrajinom i stranim partnerima.

Posle jednočasovnog telefonskog razgovora s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da će ruska vojna operacija biti prekinuta ako zahtevi Moskve budu ispunjeni, preneo je Rojters.

Putin je naglasio da se specijalna operacija Rusije u Ukrajinu odvija po planu i u skladu sa rasporedom.

„Oružane snage Rusije čine sve što mogu da spasu živote i osiguraju bezbednost civila. Precizni udari se izvode isključivo na objekte vojne infrastrukture“, naglašava ruska strana, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u saopštenju pres službe Kremlja, posebno okrutno i cinično deluju nacionalističke, neonacističke formacije koje nastavljaju sa intenzivnim granatiranjem Donbasa i koji u ukrajinskim gradovima i naseljima koriste civile kao živi štit, uključujući i strance koje praktično drže kao taoce.

Putin je tokom razgovora skrenuo Erdoganu pažnju na činjenicu da bilo kakvi pokušaji Kijeva da odloži pregovarački proces nemaju perspektivu.

„Izražena je nada da će tokom planirane nove runde pregovora predstavnici Ukrajine pokazati konstruktivniji pristup koji u potpunosti uzima u obzir aktuelnu situaciju“, ističe se.

Ruski predsednik je takođe potvrdio spremnost ruske strane da pruži svu neophodnu pomoć kako bi se turski državljani bezbedno evakuisali iz područja gde su u toku borbena dejstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.