U trendu

Putin na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate Admiral Gorškov

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate „Admiral Gorškov“ opremljene raketnim sistemima Cirkon.

Putin je istakao da je ovo oružje sposobno da pouzdano zaštiti zemlju, prenele su RIA Novosti.

On je zahvalio stručnjacima iz odbrambene industrije, koji su počeli s masovnom proizvodnjom cirkona i dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje borbeni potencijal oružanih snaga.

„Želeo bih da istaknem da ćemo nastaviti da razvijamo borbeni potencijal oružanih snaga, da proizvodimo perspektivne modele naoružanja i opreme koji će čuvati bezbednost Rusije u narednim decenijama“, rekao je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je precizirao da „Admiral Gorškov“ ide na daleku plovidbu preko Atlantskog i Indijskog okeana i Sredozemnog mora.

Istovremeno, posada fregate uvežbavaće upotrebu hipersoničnih raketa Cirkon.

„Glavni napori tokom kampanje biće usmereni na suzbijanje pretnji Rusiji, održavanje regionalnog mira i stabilnosti zajedno sa prijateljskim zemljama“, rekao je Šojgu i dodao da će se tokom vežbi, obuke i dejstva posada uvežbavati upotreba hipersoničnih raketa Cirkon.

Prema rečima ruskog ministra odbrane, posebnost Cirkona je u tome što mogu garantovano da savladaju PVO i protivraketne odbrambene sisteme, dostižući brzinu veću od devet mahova sa dometom od preko 1.000 kilometara.

Sam brod je sposoban da nanese precizne i snažne udare neprijateljima na moru i na kopnu, istakao je on.

Posle Šojguovog govora Putin je izdao naređenje da se fregata pošalje u borbenu službu.

„Srećno! Čestitamo! Ovo je sjajan zajednički rad, koji je završen dobrim rezultatom, koji smo i očekivali. Nastavite sa zadacima! Sedam stopa ispod kobilice!“ rekao je Putin.

Predsednik Rusije je 21. decembra najavio da će „Admiral Gorškov“, opremljen najnovijim raketnim sistemima Cirkon, početkom januara stupiti u borbenu službu.

On je tada rekao da je planirano da se nastavi sa opremanjem strateških snaga najnovijim vrstama naoružanja.

Cirkon je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuiran aerodinamički let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere, pri čemu koristi sopstveni potisak motora na celoj ruti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar