Putin na sastanku prvo izrazio saučešće Erdoganu

MOSKVA – Izjavom saučešća povodom nedavne pogibije turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, ruski predsednik Vladimir Putin počeo je susret sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o postizanju primirja u Siriji.

Putin je na početku sastanka u Moskvi ocenio da je situacija u Idlibu postala toliko napeta da zahteva njihove direktne razgovore, prenosi Rojters.

Erdogan je izrazio nadu da će odluke koje budu donete na današnjem sastanku olakšati situaciju na severozapadu Sirije, gde su konflikti proteklih nedelja eskalirali.

Govoreći pred početak susreta, Erdogan je istakao da su odnosi između Turska i Rusije u usponu i da mu je cilj da ojača te veze.

Konflikt u regionu Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Prošle nedelje je 33 turskih vojnika poginulo u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade, koju podržava Rusija, nakon čega je Erdogan pokrenuo ofanzivu „Prolećni štit“.

Borba za Idlib, koji predstavlja poslednju velika oblast na severozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema oceni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.