Putin: Ne mešamo se ni u čiji politički život, očekujemo isto

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da se Rusija ne meša u politički život drugih zemalja, te da očekuje da se niko ne meša u njen politički život, istakavši da se njegova zemlja nije mešala ni u predsedničke izbore u SAD 2016, niti u evropske izbore.

Putin je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sočiju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao da su optužbe o umešanosti Rusije u američke izbore „obične glasine“ koje se koriste u domaćoj političkoj borbi u SAD, prenosi AP.

„Nikada se nismo mešali ni u politički život ni u političke procese drugih zemalja. Voleli bismo da se niko ne meša u politički život Rusije, ali nažalost, vidimo da se dešava upravo suprotno – godinama vidimo pokušaje uticanja na unutrašnje političke procese u Rusiji“, rekao je Putin, prenosi Tas s.

Predsednik Rusije je istakao da su spoljne sile pokušale da se umešaju u rusku politiku više puta proteklih godina, uključujući nevladine organizacije.

Kancelarka Merkel je, na pitanje da li smatra da postoji pretnja od ruskog mešanja u nemačku izbornu kampanju, rekla da „nije plašljiva osoba“ i da bi se nepouzdanim informacija usprotivila – činjenicama, navodi Rojters.

„Znamo da je sajber kriminal međunarodna pretnja…ali očekujemo da nemački izbori prođu bez problema u tom smislu“, rekla je ona.

Merkel je navela da je sa Putinom u njegovoj rezidenciji na obali Crnog mora imala konstruktivne razgovore, o širokom nizu tema uključujući Siriju, Ukrajinu i ljudska prava, istakavši da je Rusija konstruktivan partner u organzovanju samita G20, koji će biti održan u Hamburgu u julu.

„Zatražila sam od predsednika Putina da iskoristi svoj uticaj i zaštiti manjinska prava, uključujući prava homoseksualaca u Čečeniji posle navoda da su oni tamo progonjeni“, rekla je nemačka kancelarka.

Putin je rekao da je sa Merkelovom razgovarao i o nedavnim protestima protiv Kremlja u Rusiji, i naglasio da je ruska policija postupila u skladu sa zakonom kada je prekinula ta okupljanja.

„Ruske službe za sprovođenje zakona su se ponašale mnogo uzdržanije nego njihove kolege u drugim evropskim zemaljama“, rekao je Putin, prenosi Rojters.

Osvrnuvši se na bilateralnu saradnju, Putin je istakao da saradnja Rusije i Nemačke značajno doprinosi stabilnosti globalne ekonomije i da će se o preostalim problemima razgovarati u okviru G20 i izvan tog formata.

„Na G20 će se sigurno razgovarati o tome šta se može i šta bi trebalo uraditi kako bi se uklonila ograničenja za razvoj svetske ekonomije“, rekao je ruski predsednik.

On je naveo da je Nemačka lider u ulaganjima u rusku ekonomiju i da je bilateralna trgovinska razmena u porastu, poručivši da Rusija nastoji da ojača saradnju s Nemačkom na principima međusobne koristi, poštovanja i jednakosti, kao i uzajamnih interesa.

Putin je ocenio i da Nemačka i Rusija mogu da održe blisku saradnju u pogledu borbe protiv međunarodnog terorizma.

„Saradnja Moskve i Berlina je važna za obezbeđivanje mira i stabilnosti u Evropi“, zaključio je Putin, dodavši da su razgovori s nemačkom kancelarkom protekli u otvorenoj atmosferi.

I Merkel je ukazala na povoljan razvoj ekonomskih odnosa između Rusije i Nemačka, zaključivši da Rusija ima važnu ulogu u rešavanju globalnih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.