U trendu

Putin: Pet stalnih članica SB UN moraju da pruže primer

MOSKVA – Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da pruže primer za otklanjanje pretnji novim ratovima, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u svom godišnjem obraćanju o stanju nacije u Federalnom parlamentu.

„Vidimo koliko su nepredvidivi i nekontrolisani događaji širom sveta, šta se dešavalo na Bliskom istoku i u Severnoj Africi u poslednjih nekoliko nedelja i poslednjih nekoliko dana“, rekao je Putin i istakao: „Vidimo da regionalni sukobi mogu da postanu pretnja celoj globalnoj zajednici“.
„Siguran sam da je došlo vreme za ozbiljan i direktan razgovor o osnovnim principima stabilnog svetskog poretka i onim gorućim pitanjima, sa kojima se suočava čovečanstvo“, naveo je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, mora da se pokaže politička volja, mudrost i hrabrost, preneo je TAS S.

„Vreme zahteva svest o našoj zajedničkoj odgovornosti i stvarnim postupcima“, naglasio je Putin.
„Države članice osnivači UN moraju biti primer. Pet nuklearnih sila snosi posebnu odgovornost za očuvanje i održivi razvoj čovečanstva“, naglasio je ruski lider.

„Pet nacija mora početi sa merama za neutralisanje pretnji globalnim ratom, osmisliti nove pristupe za obezbeđivanje stabilnosti širom sveta, koji bi u potpunosti uzeli u obzir političke, ekonomske i vojne aspekte savremenih međunarodnih odnosa“, rekao je Putin.

On je napomenuo da je Rusija otvorena za jačanje saradnje sa svim zainteresovanim partnerima.

„Nikome ne pretimo i ne pokušavamo da nametnemo svoju volju“. kazao je predsednik Rusije i dodao: „U isto vreme, mogu da uverim sve da su naši koraci usmerni jačanju nacionalne bezbednosti preduzeti blagovremeno i da su bili dovoljni“, rekao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar