U trendu

Putin predložio izmenu ruskog ustava

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata, preneo je AP.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u Federalnom parlamentu pred najvišim zvaničnicima i poslanicima, Putin je predložio izmenu ustava kako bi se poslanicima omogućilo da imenuju premijera i članove vlade.

To pravo trenutno pripada predsedniku.

„To će povećati ulogu parlamenta i parlamentarnih stranaka, vlasti i nezavisnosti premijera i svih članova vlade“, rekao je Putin.

Istovremeno, Putin je naveo da bi predsednik trebalo da zadrži pravo da razreši premijera i ministre u vladi.

On je rekao i da predsednik treba da ima ovlašćenja da imenuje visoke odbrambene i bezbednosne zvaničnike.

Putin je naglasio da ustavne promene moraju biti usvojene na referendumu.

Predsednik Rusije je izjavio da će u narednim godinama biti stvoren potpuni sistem praćenja životne sredine koji bi omogućio inspekciju kvaliteta vode, vazduha i tla, preneo je TASS.

„Moramo da razvijemo i uvedemo sistem kontrole kvaliteta vazduha, tada ćemo taj sistem morati da proširimo po celoj zemlji i nadgledamo ne samo vazduh, već i vodu i tlo“, rekao je Putin i dodao da će drugim rečima, biti neophodno da se stvori sveobuhvatni sistem ekološkog praćenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.