Putin: Prisiljeni smo da reagujemo na pretnje NATO

Rusija je prisiljena da razmotri kako da reaguje na pretnje koju predstavlja raketni sistem NATO u Rumuniji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Neće nas navući u trku naoržanjem, a Rusija će nastaviti da radi kako je do sada radila“, rekao je on.

Osim toga, on je rekao da je raketni sistem NATO jasno narušavanje vojnog sporazuma Rusije i SAD.

Postrojenje američkog sistema protivraketne odbrane u Rumuniji, namenjeno zaštiti Evrope od balističke raketne pretnje, postalo je u četvrtak operativno.

To je naljutilo Rusiju, koja se usprotivila postavljanju tog sistema u nekadašnjoj zoni svog uticaja.

Rojters podseća da su SAD juče aktivirale 800 miliona vredan raketni štit u Rumuniji koji smatraju veoma značajnim za svoju i odbranu Evrope od država poput Irana, ali Kremlj tvrdi da je cilj štita slabljenje ruskog nuklearnog arsenala.

TASS prenosi Putinovu tvrdnju, izrečenu na sastanku u Sočiju o razvoju vojno-industrijskog kompleksa, da rasporedijanje odbrambenog raketnog sistema SAD u Evropi „predstavlja gomilanje američkog nuklearnog potencijala“.

„To nije odbrambeni sistem, to je deo strateškog nuklearnog potencijala SAD koji je prenet na periferiju“, rekao je Putin i dodao da pod periferijom misli na istočnu Evropu.

Putin je kazao da „ljudi koji su doneli odluku o raspoređivanju raketnog odbrambenog sistema u svojoj zemlji treba da znaju da su do sada živeli mirno, ugodno i bezbedno“.

“Međutim, nakon što su novi elementi odbrambenog raketnog štita SAD raspoređeni u Evropi, Rusija mora da razmišlja o smanjenju pretnji po nacionalnu bezbednost“, poručio je Putin i ocenio da američko raspoređivanje raketa u Rumuniji i Poljskoj predstavlja „jasno kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa“.

Putin je rekao i da su SAD odbile predloge Rusije za saradnju na polju raketne odbrane i upitao „gde je ta nuklearna pretnja iz Irana kojom američka vojska opravdava postavljanje štita u Rumuniji“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.