U trendu

Putin sa Ć olcom i Makronom o situaciji u Ukrajini

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je nemačkog kancelara Olafa Ć olca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da utiču na vlasti u Kijevu kako bi se zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini, saopĆĄtila je pres-sluĆŸba Kremlja nakon telefonskog razgovora trojice zvaničnika.
„Vladimir Putin je snaĆŸno apelovao na Emanuela Makrona i Olafa Ć olca da utiču na kijevske vlasti kako bi se zaustavile te zločinačke akcije“, navodi Kremlj.

Ruski lider je informisao Makrona i Ć olca o humanitarnoj situaciji u regionima gde se sprovodi operacija za zaĆĄtitu Donbasa, prenosi Sputnjik.

„Ơto se tiče pitanja o humanitarnoj situaciji u područjima gde se sprovodi specijalna vojna operacija za zaĆĄtitu Donbasa, koje su pokrenuli sagovornici – Vladimir Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari“, navodi se u saopĆĄtenju

Ruski lider je sagovornicima naveo brojne primere najgrubljeg krĆĄenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske. Među njima su „vansudski obračuni sa neistomiĆĄljenicima, uzimanje talaca i koriơćenje civilnog stanovniĆĄtva kao ĆŸivog ĆĄtita, raspoređivanje teĆĄkog naoruĆŸanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, ĆĄkola, vrtića“.

Putin je takođe istakao da „nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovniĆĄtva, te zastraĆĄuju civile prilikom pokuĆĄaja evakuacije“.

Putin je detaljno informisao Makrona i Ć olca o seriji pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su odrĆŸani poslednjih dana u video-formatu.

„S tim u vezi lideri tri zemlje razmotrili su pojedina pitanja u vezi sa sporazumima, čija je izrada u toku, o realizaciji poznatih ruskih zahteva“, precizirano je u saopơtenju.

Ističe se da su se Putin, Makron i Ơolc dogovorili da nastave kontakte po pitanju Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.