U trendu

Putin sa Šolcom i Makronom o situaciji u Ukrajini

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona da utiču na vlasti u Kijevu kako bi se zaustavile zločinačke akcije nacionalističkih bataljona u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja nakon telefonskog razgovora trojice zvaničnika.
„Vladimir Putin je snažno apelovao na Emanuela Makrona i Olafa Šolca da utiču na kijevske vlasti kako bi se zaustavile te zločinačke akcije“, navodi Kremlj.

Ruski lider je informisao Makrona i Šolca o humanitarnoj situaciji u regionima gde se sprovodi operacija za zaštitu Donbasa, prenosi Sputnjik.

„Što se tiče pitanja o humanitarnoj situaciji u područjima gde se sprovodi specijalna vojna operacija za zaštitu Donbasa, koje su pokrenuli sagovornici – Vladimir Putin ih je informisao o stvarnom stanju stvari“, navodi se u saopštenju

Ruski lider je sagovornicima naveo brojne primere najgrubljeg kršenja normi međunarodnog humanitarnog prava od strane ukrajinske vojske. Među njima su „vansudski obračuni sa neistomišljenicima, uzimanje talaca i korišćenje civilnog stanovništva kao živog štita, raspoređivanje teškog naoružanja u stambenim kvartovima, pored bolnica, škola, vrtića“.

Putin je takođe istakao da „nacionalistički bataljoni sistematski remete operacije za spasavanje stanovništva, te zastrašuju civile prilikom pokušaja evakuacije“.

Putin je detaljno informisao Makrona i Šolca o seriji pregovora ruskih i ukrajinskih predstavnika koji su održani poslednjih dana u video-formatu.

„S tim u vezi lideri tri zemlje razmotrili su pojedina pitanja u vezi sa sporazumima, čija je izrada u toku, o realizaciji poznatih ruskih zahteva“, precizirano je u saopštenju.

Ističe se da su se Putin, Makron i Šolc dogovorili da nastave kontakte po pitanju Ukrajine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar