U trendu

Putin sebe uporedio s ruskim carem i uputio pretnju Evropi (foto)

Ruski predsednik Vladimir Putin odao je juče počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, upoređujući navodnu istorijsku težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

„Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki severni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko“, rekao je Putin nakon posete izložbi posvećenoj caru.

„Očigledno je i na nama da vratimo ono što je rusko“

Tadašnju kampanju Petra Velikog uporedio je sa situacijom u kojoj se trenutno nalazi Rusija.

„Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te vrednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspeti da rešimo probleme koji su pred nama“, rekao je Putin, uputivši tako novu pretnju susednim zemljama i ostatku Evrope.

Tvrdio da ne postoji ukrajinski nacionalni identitet

Putin, koji je već 23 godina na vlasti, više puta je pokušavao da opravda ruske postupke u Ukrajini, obrazlažući svoje viđenje istorije u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti.

Petar Veliki, autokratski modernizator kojem se dive i liberalni i konzervativni Rusi, vladao je 43 godine, a po sebi je nazvao novu prestonicu Sankt-Petersburg, koji je izgrađen na teritoriji koji je osvojio od Švedske. Vladimir Putin rođen je u Sankt-Petersburgu.

Bio je to projekt koji je koštao života desetine hiljada kmetova koji su na prisilnom radu gradili Petrov „prozor u Evropu“ u močvarama uz obalu Baltičkog mora.

Pre Putinove poste izložbi državna televizija emitovala je dokumentarac u kojem se veliča Petar Veliki kao čvrsti vojskovođa, koji je modernizacijom vojske i mornarice uveliko proširio rusku teritoriju na račun Švedske i Osmanskog Carstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.