U trendu

Putin u Engelsu položio cveće na spomenik Gagarinu

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin povodom 60. godišnjice istorijskog leta u svemir posetio je Engels, mesto sletanja Jurija Gagarina, gde se nalazi spomenik slavnom kosmonautu i poručio da će njegova zemlja ostati vodeća svemirska i nuklearna sila.

Rojters prenosi da je Putin danas doputovao u Engels, koji se nalazi 860 kilometara od Moskve u Saratovskoj oblasti i gde se obeležavala 60. godišnjica istorijskog leta Jurija Gagarina u svemir, jedne od najvažnijih pobeda Sovjetskog Saveza u hladnom ratu i ključnog trenutk u svemirskoj trci sa SAD.

„To je bez sumnje bio veliki događaj koji je promenio svet. Uvek ćemo biti ponosni što je naša zemlja prokrčila put u svemir. I u ovom veku Rusija mora da održi status jedne od vodećih nuklearnih i svemirskih sila, jer je to direktno povezano sa našom odbranom“, poručio je Putin visokim zvaničnicima koji su bili u njegovoj pratnji, navodi agencija.

Rojters prenosi da je proslava istorijskog leta obeležena i u svemiru i da je kosmonaut Oleg Novitcki u video obraćanju sa Međunarodne svemirske stanice (IŠ) poručio da su ruski naučnici i inženjeri pokazali nesumnjivu superiornost tehnologije svoje zemlje i učinili Rusiju vodećom svetskom silom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.