U trendu

Rabin: Narusen Šabat, deca se ne mogu vakcinisati

JERUSALIM – Jevrejska deca u Izraelu ne mogu da se vakcinišu ni sa jednom od milion doza Fajzera koje su stigle u subotu ujutro, jer je isporukom prekršen jevrejski praznik Šabat, odlučio je rabin Benjamin Hota.

Odluku je doneo Hota, koji je domaćin popularnog šou pograma Mabat Lašabat na ultra-ortodoksnoj radio stanici Kol Barama, gde odgovara na pitanja slušalaca, preneo je „DŽeruzalem post“, navodeći da je reč o uvaženom rabinu.

Hota je odlučio da Jevreji moraju da čekaju sledeću isporuku Fajzera kako bi ih vakcinisali, jer je zabranjeno da se radi na Šabat.

Oni mogu da koriste vakcine od narednih isporuka samo ako stignu u toku radne nedelje, rekao je.

Zbog toga što je Šabat prekršen s namerom, a ne slučajno, nikakav benefit ne može da se izvuče iz skrnavljenja, rekao je Hota i dodao da bi oni koji su zatražili da dođe do isporuke na Šabat „trebalo da budu kažnjeni po jevrejskom zakonu“.

Odluka je objavljena na sajtu „Hamehdaš“, a javnost je o njoj obavestio Šas MK Moše Abutbul, koji predsedava kokusom Kneseta za očuvanje Šabata, prenosi „Džeruzalem post“.

Atubul, koji ima osmoro dece, kazao je da bi ljudi trebalo da konsultuju svog rabina šta da rade, ali je dodao i da je razočaran, kako je rekao, činjenicom da su premijer Naftali Benet i ministarstvo zdravlja dozvolili da se prekrše pravila Šabata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.