U trendu

Radanović: pogoršan položaj Srba u Federaciji BiH, ostalo ih svega 1,64 odsto

ISTOČNO SARAJEVO – Položaj Srba u Federaciji BiH (FBiH) u 2022. godini dodatno je pogoršan, a njihovoj broj, prema procenama, smanjen na samo 36.000 ili 1,64 odsto, izjavio je predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

On je za Srnu rekao da, s obzirom na to da su brojčano većinski narodi Bošnjaci i Hrvati na listama svojih stranaka izabrali 19 delegata u Dom naroda iz redova Srba, autentični legitimni predstavnici srpskog naroda nemaju mogućnost da predlože potpredsednika Federacije iz srpskog naroda.

Radanović je ocenio da su Bošnjaci i Hrvati izabrali sebi podobne Srbe u federalni Dom naroda.

Naveo je da, prema izvršenim analizama i proceni, na teritoriji FBiH živi 36.320 Srba, a da ih je prema popisu u BiH iz 2013. godine bilo 56.550.

Radanović je objasnio da je zbog nepostojanja mogućnosti da se zaposle, loše infrastrukture i generalno nepovoljnog odnosa vlasti broj Srba u ukupnom broju stanovnika Federacije sa 2,5 odsto smanjen na 1,64 odsto i ukazao da ih je pre rata bilo 19,95 odsto.

Naveo je da su tokom 2022. godine izvršena brojna krivična dela iz mržnje protiv verskog i nacionalnog uverenja, kao i etničkog porekla Srba u FBiH.

Radanović je podsetio da je 23. marta prošle godine oskrnavljeno pravoslavno groblje Crkvina u Brezičanima, opština Donji Vakuf, kada su porušeni spomenici i ograda.

U Visokom, u selu Maurovići, 13. juna ubijena je Srpkinja povratnica Nada Radulović (65), a 10. jula oskrnavljeno je pravoslavno groblje Vihovići u zapadnom delu Mostara, gde su na ulaznoj kapiji i zidu oko groblja ispisani ustaški simboli i upućene pogrdne poruke Srbima.

Velika šteta naneta je 7. decembra na Sabornoj crkvi u Mostaru.

„BiH je dobila kandidatski status u EU. Sramota je da zemlja koja ima kandidatski status i dalje ima cela naselja bez struje. Srbi u naseljima oko Drvara, Petrovca, Grahova i Glamoča i danas, 27 godina nakon rata, nemaju struju“, naglasio je Radanović.

On takođe tvrdi da u FBiH trenutno ima oko 220 naseljenih mesta bez
stanovnika, a pre 1992. godine bila su naseljena isključivo Srbima.

„Vlasti FBiH nisu pomogle srpskom narodu u obnovi putne infrastrukture u ovom entitetu. Putevi u naseljima gde žive Srbi nisu na listama i planovima za asfaltiranje i rehabilitaciju“, naveo je radanović.

On je kao primer naveo put Glamoč-Drvar, koji, kako je rekao, ne žele da asfaltiraju ni kanton niti Federacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar