U trendu

Radman i Krstičević o prioritetima predsedavanja EU

OSIJEK – Jedan od prioriteta hrvatskog pedsedavanja EU, od 1. januara naredne godine, biće pomoć susednim zemljama na evropskom putu, jer je bezbednost i stabilnost regiona važna ne samo za Hrvatsku, već i za celu Evropu, poručeno je danas u Osijeku na tribini pod nazivom „Evropa koja je uticajna“.

Na predstavljanju četvrtog stuba prioriteta hrvatskog predsedavanja govorili su ministri odbrane i spoljnih i evropskih poslova, Damir Krstičević i Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman je, prenosi Hina, rekao da će Hrvatska poseban naglasak staviti na jačanje uloge EU u svom neposrednom susedstvu zbog mira, stabilnosti i bezbednosti.

„Dakako da ćemo našim susedima na tom putu pomoći, ali se moraju poštovati kriteriji, poput vladavine prava, smanjenja politčkog uticaja na pravosuđe i borbe protiv korupcije. Te zemlje se moraju posvetiti reformskom demokratskom procesu, ako žele da uđu u EU“, rekao je Grlić Radman.

Naglasio je da „jugoistok Evrope ne sme ostati ‘rna rupa’ usred evropskog kontinenta“.

Grlić Radman je istakao i da će velika pžanja tokom hrvatskog predsedavanja biti posvećena jačanju transatlantskih odnosa, jer u okviru NATO saveza ne sme doći do jaza između EU i SAD.

Takođe je rekao da će se, između ostalog, raditi i na daljem povezivanje EU i Latinske Amerike, što je za Hrvatsku posebno važno jer u tim zemljama živi brojno hrvatsko iseljeništvo.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istakao je da je prvi prioritet, koji predlaže njegovo ministarstvo, sprovođenje odbrambenih inicijativa EU, gde će se „naglasak staviti na stalno strukturiranu saradnju, putem koje države članice jačaju evropske odbrambene sposobnosti, ulaganjem u odbranu i kroz zajedničke projekte“.

Drugi prioritet je jačanje saradnje EU i NATO, koji moraju delovati komplementarno, bez dupliranja, kako bi mogli odgovoriti na nove bezbednosne izazove, dodao je.

Kao treći prioritet Krstičević je naveo jačanje industrijsko-istraživačke dimenzije, pa će Hrvatska staviti naglasak na jačanje konkurentnosti odbrambene industrije, dok se četvrti odnosi se na jačanje napora EU na području jugoistočne Evrope u domenu obrane i bezbednosti.

„Bezbednost i stabilnost u našem neposrednom susedstvu od ključne je važnosti ne samo za nas, već i za celu Evropu. Stoga nam je cilj da vratimo ovo područje u fokus Unije, ukazati na nove oblike pretnji, s kojima se zemlje jugoistočne Evrope suočavaju, i pružiti im odgovarajuću podšksu“, poručio je ministar Krstičević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.