U trendu

Radman: NATO da se jače angažuje na Zapadnom Balkanu

BERLIN – Naglasiću potrebu jačeg angažmana NATO u jugoistočnoj Evropi, odnosno Zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama, kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO, rekao je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman uoči samita država članica NATO u Berlinu.

On je dodao da će posebno istaći krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promene izbornog zakona koji bi trebalo da odražava usvajanje onih važnih izmena kojima bi se regulisala ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Dejtonskim i Pariskim sporazumom, preno je Index.hr.

„Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti evropsku perspektivu i NATO članstvo“, rekao je Grlić Radman.

On je kazao u Berlinu da veruje da će se na ministarskom sastanku NATO otkloniti sumnje Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u savez.

„Naravno da moramo videti koji je turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima delimo iste vrednosti i da ćemo naći zajednički jezik“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je vezano za ruski napad na Ukrajinu neophodno zauzimanje jasnog stava NATO i definisanje odnosa saveza prema Rusiji.

Neformalni dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO biće podeljen u tri bloka – danas bi trebalo da se raspravlja o najavama Švedske i Finske o aplikaciji za punopravno članstvo, a sutra o posledicama ruskog napada na Ukrajinu i o strateškom konceptu NATO koji bi trebalo da bude usvojen na samitu u Madridu krajem juna.

Sastanku u Berlinu prisustvuju i ministri spoljnih poslova Finske i Švedske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar