U trendu

Radost izbeglica zbog pobede Merkel, strah zbog jačanja AfD

Sirijske izbeglice s radošću su primile vest da je nemačka kancelarka Angela Merkel na današnjim izborima osigurala četvrti mandat, ali ističu da su uznemireni zbog jačanja krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD) i strahuju da bi ona mogla da izvrši pritisak da se pooštre zakonske odredbe koje se odnose na azilante.

„Molili smo se da Merkel pobedi. Alah je uslišio naše molitve. Za nas, ona predstavlja mudrost i humanost“, izjavila je Fatima el Hajdar, majka dvoje dece iz Damaska.

AfD ulazi u nemački parlament prvi put kao treća po jačini stranka, čemu je doprinelo nezadovoljstvo zbog odluke Merkelove da primi više od 1,3 miliona izbeglica, konstatuje Rojters u izveštaju iz Berlina.

Suprug 55-godišnje Hajdar, Ajman, ističe da je Merkel rizikovala svoju karijeru da bi im pomogla.

„Želimo da učimo nemački i doprinesemo uspehu ove zemlje radom da bi dokazali da je ona bila u pravu, a njeni protivnici da nisu“, rekao je on.

I Nabil Zainaldin (32) iz Alepa veruje da je Angela Merkel manje popularna zbog njih, izbeglica.

„Potpuno razumemo da su Nemci zabrinuti. Ali i mi smo zabrinuti – kakva će biti politika prema azilantima nove vlade?“, naveo je Zainaldin.

AfD je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećavši da će „promeniti zemlju“, a osvojila je između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj.

Aleksander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion tražilaca azila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar