U trendu

Radulović: Otvorena pitanje granice sa Srbijom i Kosovom*

PODGORICA – Crna Gora je ranije krenula u rešavanje pitanje granica sa susedima, ali su ostala neka otvorena pitanja, posebno sa Srbijom i Kosovom*, izjavio je ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Radulović je za podgoričke Vijesti rekao da je za razgraničenje sa Srbijom Crna gora uputila inicijativu 2013. godine, ali do sada, kako kaže, nisu vođeni bilateralni pregovori.

„Konkretno, sa BiH smo potpisali sporazum o državnoj granici 2015. godine, sa Kosovom takođe u avgustu 2015, a Sporazum je stupio na snagu 2018. Ova dva sporazuma su među prvim sporazumima ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Radulović.

Kada je Prevlaka u pitanju, podsetio je da je na snazi Protokol iz decembra 2002. godine, potpisan između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske.

„Crna Gora i Hrvatska imaju drugačije stavove po ovom pitanju, ali su se u duhu dobre vere dogovorile da, ako ne dođe do bilateralnog sporazuma, ide pred Međunarodni sud u Hagu ili međunarodnu arbitražu, što je jedan od civilizovanih mehanizama rešavanja sporova i to nije strano ni među zemljama EU“, rekao je.

Što se tiče razgraničenja sa Albanijom, granica je, kaže Radulović, definisana protokolom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS) i Kraljevine Albanije 1926. godine, ali se smatra da su, raspadom Kraljevine SHS, nastale brojne države, pa je taj Sporazum potrebno potvrditi i bilateralnim sporazumom o državnoj granici između Crne Gore i Albanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.