U trendu

Radunović: Sledeći korak uklanjanje Njegoša

PODGORICA – Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović ocenio je da je, zahtev za uklanjanje postera Svetog Save iz kabineta gimnazije u Kotoru, samo zato što je pravoslavni arhiepiskop, prvi korak, a da je naredni uklanjanje Njegoša, zato što je bio pravoslavni mitropolit.

Radunović je na svom fejsbuk profilu napisao da je uklanjanje postera Svetog Save „tek početak šovinističkog pira, ali i poručio:

„Zakasnili ste, gospodo, nema više uslova za vašu Kristallnaćt. Ovo je nova stara Crna Gora, na koju ćete morati da se naviknete“.

Naveo je da je sledeći korak po istom obrascu, uz isto obrazloženje, zahtev da se uklone posteri Njegoša, jer je bio pravoslavni mitropolit.

„Gospodo Titovi pioniri i skojevci, niko od vas ne traži da se iz škola uklone, recimo, slike Vladimira Nazora, kojem na čelu sija petokraka, ideološki simbol, ali vam smetaju narodni učitelji, prosvetitelji i književnici iz naše istorije, koji su u tim vremenema mogli biti samo sveštenici ili članovi kraljevskih porodica, jer je pismenost bila slaba ili je nije bilo među običnim narodom“.

Podsetio je da je, kako je naveo, taj Rastko Nemanjić, kojeg bi inspektorka Magdelinić da protera iz kotorske gimnazije, ustanovio jednu od prvih eparhija, tu, na Prevlaci, pri 800 godina, na pet km vazdušne linije od ove škole.

„Tada preci Josipa Broza, Karla Marksa i Andreja Nikolaidisa nisu znali ni da Kotor i Boka uopšte postoje. U kotorskim školama se Sv. Sava slavio mnogo pre nego što su se preci 95 odsto današnjih stanovnika Crne Gore opismenili“, napisao je Radunović.

Ovo više nema veze sa politikom, nego sa zdravim razumom, kporučio je Radunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.