U trendu

Radunović traži otkazivanje sednice parlamenta

PODGORICA – Vanredna sednica Skupštine Crne Gore počela je danas minutom ćutanja žrtvama tragedije na Cetinju, a nakon toga je poslanik DF-a Slaven Radunović zatražio na početku da se sednica otkaže, jer, kako je kazao, zakazana je protivno proceduri.

„Tačku dnevnog reda o izboru Sudskog saveta jedino nadležni skupštinski odbor može da predloži, a predložila ga je grupa poslanika. Ja sam to problematizovao na Kolegijumu predsednice, a kolege su mi rekle da su našle utemeljenje u kršenju propisa jer u praksi parlamenta postoji sličan slučaj koji se tiče Administrativnog odbora“, rekao je Radunović, prenele su podgoričke Vijesti.

Kazao je da su na ovoj sjednici već prva tačka dnevnog redu „zakoni o Zeti“.

„Tu se potpuno obrnuto ne držite principa pa ne omogućavate građanima Zete da glasaju kao u Tuzima. Tu se ne držite prakse, nego kako odgovara DPS-u“, naveo je Radunović.

Dodao je da su u DF-u itekako za to da se izabere Sudski savet.

„Predložio sam na Kolegijumu da nadležni odbor danas, sutra formuliše taj predlog da ga podrže poslanici i da sednicu zakažemo za 15 dana. Ali vas baš žulja ovih 15 dana, i hoćete na brzinu da svojim budućim poltičkim protivnicima olakšate posao u Podgorici“, rekao je Radunović.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da Odbor za politički sistem čini 13 poslanika i oni ne mogu zakazati vanredno zasedanje.

Poslanici bi trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Na dnevnom redu su izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine u vreme ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.