U trendu

Radžapaksa: Učinio sam sve da sprečim krizu u Šri Lanki

KOLOMBO – Svrgnuti predsednik Šri Lanke, koji je ove nedelje pobegao u inostranstvo, najpre na Maldive, a potom u Singapur, oglasio se porukom da je preduzeo „sve moguće korake“ da spreči ekonomsku krizu u kojoj se našla ova ostrvska zemlja.

Parlament Šri Lanke juče je prihvatio ostavku Gotabaje Radžapakse koji je pobegao iz zemlje u jeku antivladinih demonstracija u kojima su učestvovale stotine hiljada ogorčenih građana, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Damika Dasanajake, generalni sekretar parlamenta Šri Lanke, zvanično je pročitao pismo o ostavci Radžapakse, čiji sadržaj ranije nije bio poznat javnosti.

U tom pismu, Rajapaksa je ocenio da je finansijska kriza Šri Lanke vuče korene u višegodišnjem lošem upravljanju ekonomijom koje je prethodilo njegovom stupanju na predsednički položaj i u pandemiji kovida-19 koja je drastično smanjila prihode od turizma i novac koji građani Šri Lanke na privremenom radu u inostranstvu šalju u zemlju.

„Moje lično uverenje je da sam preduzeo sve moguće korake da rešim ovu krizu, ukljucujući pozivanje parlamentaraca da od predstavnika svih stranaka formiraju vladu nacionalnog jedinstva“, navodi se u pismu.

Parlament Šri Lanke sastao se danas i započeo proces izbora novog predsednika, a stigla je i jedna isporuka energenata kako bi se donekle olakšala situacija u ovoj krizom pogođenoj zemlji.

Naredno zasedanje parlamenta, na kojem će se glasati o nominacijama za predsednika, zakazano je za utorak, a finalno glasanje za izbor novog lidera zemlje biće održano u sredu.

Premijer Ranil Vikremesinge, saveznik Radžapakse, koji je jedini predstavnik svoje stranke u parlamentu, položio je zakletvu da do izbora novog predsednika bude vršilac dužnosti predsednika Šri Lanke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.