U trendu

Raisi: Vojni neuspeh SAD u Avganistanu šansa za mir

TEHERAN – Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas da je „vojni neuspeh“ Sjedinjenih Američkih Država u Avganistanu ponudio priliku za uspostavljanje večnog mira u zemlji.

Talibani su preuzeli vlast nad glavnim gradom Kabulom nakon što su porazili avganistansku vojsku koju podržavaju SAD, piše Rojters.

Vašington je u prošlosti optuživao Iran za prikrivanje talibanskih boraca protiv američkih snaga, ali je Teheran, koji podržava inkluzivnu avganistansku vladu i sve etničke grupe, porekao je takve optužbe.

„Američki vojni poraz i njeno povlačenje moraju postati prilika za povratak života, bezbednosti i trajnog mira u Avganistanu“, rekao je Raisi i dodao da Iran podržava napore da se obnovi stabilnost u Avganistanu i da kao kao susedna i bratska zemlja poziva sve grupe u Avganistanu da postignu nacionalni sporazum.

Šitski muslimanski Iran decenijama je bio neprijatelj sunitskim muslimanskim talibanima, ali se poslednjih nekoliko godina otvoreno sastajao sa liderima talibana.

U julu je Teheran bio domaćin tadašnjih predstavnika avganistanske vlade i političkog odbora talibana.

Iran koji proizvodi naftu, i koji je odredište Avganistanaca koji traže posao bežeći od rata, ponudio je privremeno utočište Avganistancima u tri provincije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.