U trendu

Rama: Mnoge zemlje, Evropa i SAD su nam ponudile pomoć

TIRANA – Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je serija zemljotresa koja je jutros pogodila tu zemlju motivisala lidere brojnih zemalja da ponude svoju pomoć građaima Albanije.

Među njima su, naveo je, italijanski i grčki premijeri, Đuzepe Konte i Kirijakos Micotakis.

Među državama koje su ponudile pomoć je Srbija.

Takođe, kako prenose albanski mediji, Rama je rekao i da su pomoć ponudile SAD, EU, Francuska i Turska.

Napomenuo je i da je Priština aktivirala posebne timove koji će pomoći u kriznim područjima Albanije.

„Svi prijatelji Albanije brzo su reagovali. Premijeri Konte i Mitcotakis uputiće specijalne letilce. Predsednik Makron i predsednik Erdogan izrazili su spremnost za svaku pomoć njihovih država. Ambasade EU i SAD su takođe najavile da su spremne da nam pomognu“, rekao je Rama.

Rama je rekao i da je razgovarao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija, Hašimom Tačijem, koji mu je preneo da je pokrenuo specijalne timove Kosovskih bezbednosnih snaga prema kriznim područjima u Albaniji, koja su najviše pogođena zemljotresom.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je na svom fejsbuk profilu napisao da je telefonom razgovarao sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, kome je izrazio solidarnost i spremnost građana Kosova da pruže svu pomoć koja im je potrebna da se izbore posledicama serije zemljotresa od kojih su neki bili razarni.

„Tražio sam od generala Rrahmana Rame, direktora policije Rashita Kalaja, da mobilizuje sve hitne jedinice da pomognu državi i građanima Albanije sa svim raspoloživim kapacitetima “, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Oglasio se i odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli, koji je poručio da su Albanci s Kosova „srcem i mislima“ sa građanima Albanije i da se, kako je naveo, mole za sve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar