U trendu

Rat u Napulju: Za tri dana šest žrtava mafijaških obračuna

Šest osoba ubijeno je između četvrtka i subote u zoni Napulja, a građani strahuju od obnavljanja mafijaškog nasilja budući da se radi o licima povezani sa napuljskom Kamorom.

Gradonačelnik Napulja Luiđi de Mađistris je pozvao državu da učini više kako bi se policiji i pravosuđu obezbedila sredstva da brzo reaguju koja nemaju uvek na raspolaganju.

„Oružje ne mogu uzeti gradonačelnici ili sveštenici već snage reda i pravosuđa koje u Napulju vredno rade uz ogromne žrtve,“ rekao je on, prenosi Ansa.

Juče su ubijeni Karlo Napelo (45) i njegov dvadest trogodišnji sinovac, bliski klanu Lo Ruso, dok su se vozili na motoru u naselju Mijano u severnom del Napulja.

Istraga je u toku a prema prvim informacijama, na njih je pucano izbliza iz poluautomatskog oružja. I jedan i drugi su bili poznati policiji.

Deset sati ranije, u pet ujutro u jednom baru punom mladih, maskirani napadač je ubio iz vatrenog oružja dvadeset devetogodišnjeg Karmina Pikalea, takojde poznatog policiji po neovlašćenm nošenju oružja i drugim prestupima.

U petak su ubijene još tri osobe povezane sa Kamorom. Prve dve u Đulijanu, gradiću severno od Napulja ali nalog je, kako prenosi štampa dat iz Napulja.

Meta je bio Vinčenco Staterini (51) rođak jednog od šefova klana Vastarela. U zasedi je ubijen i njegov sin Emanule (30). Veruje se da su organizovali sopstveni šverc narkotika što je naljutilo suparnički klan Miso.

Sa kamorom se povezuje i ubistvo sedamdeset dvogodišnjeg Salvatorea Kaputa, bliskog klanu Moča koji je ubijen u automobilu.

Sve ovo je izazvalo uzbunu u gradu gde se činilo da su kriminalne grupe postigle svojevstan „mir“ odnosno dogovor o podeli teritorije i miliona koje zarađuju od rasturanja droge i drugih krimialnih radnji, navode lokalni mediji.

Istražne vlasti koje se bave borbom proti mafije više puta su isticale da u Napulju ali i drugim delovima Italije mafijaški klanovi dele „prljavi biznis“ koji se kreće od rasturanja droge do nameštanja javnih tendera i davanja mita, navode mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar