U trendu

Rat u Ukrajini, gasno čvorište, sirijska kriza, teme razgovora Putina i Erdogana

ANKARA – Rešavanje ukrajinske krize, projekat izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj i situacija u Siriji biće ključne teme tokom današnjeg razgovora predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, rekao je za TAŠ izvor u Ankari.

Erdogan je ranije najavio telefonski razgovor sa ruskim kolegom.

„Očigledno je da će Erdogan razgovarati o situaciji u Ukrajini, a ne mogu se isključiti nove inicijative Ankare u ovoj oblasti, s obzirom na veze sa liderima obe zemlje,“ rekao je izvor za TAŠ.

Dodaje da je projekat čvorišta važna tema na dnevnom redu, kako bi se izgradio centar za snabdevanje Evrope prirodnim gasom i utvrđivanje cena gasa tokom godine.

„Očekuje se da će predsednici razgovarati i o izgradnji nuklearne elektrane Turskas Akuju, čija prva energetska jedinica bi trebalo da bude puštena ove godine,“ naglašava izvor.

Prema istom izvoru, situacija u Siriji će takođe biti jedna od tema razgovora.

„Krajem decembra u Moskvi je održan trilateralni sastanak o Siriji, a sada su planirani pregovori ministara spoljnih poslova, nakon čega bi moglo da dođe do sastanka predsednika Turske i Sirije, možda uz posredovanje Rusije“, rekao je izvor.

Odnosi između Ankare i Damaska eskalirali su nakon izbijanja sukoba u Siriji 2011. godine, a diplomatske veze između dve države su prekinute.

Erdogan je 15. decembra rekao da je Vladimiru Putinu predložio trilateralni sastanak sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.