U trendu

Reakcije iz UK i Irske na dogovor o Bregzitu

Britanski ministar zadužen za Bregzit Dejvid Dejvis poručio je da je Velika Britanija danas načinila veliki korak napred u ispunjavanju planiranog izlaska iz EU, dok iz raznih delova Ujedinjenog Kraljevstva i Irske stižu različite reakcije na odluku Evropske komisije da preporuči prelazak na drugu fazu pregovora sa Londonom o Bregzitu.

„Danas je načinjen veliki korak u ispunjavanju Bregzita. Bilo je dosta posla, ali mi je drago što je EK sada preporučila da je postignut dovoljan napredak“, naveo je Dejvis na Tviteru.

Jedan od vođa referendumske kampanje za Bregzit i bivši predsednik Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva Najdžel Faraž reagovao je takođe na Tviteru poručivši da je Britanija sada spremna da „pređe na narednu fazu ponižavanja“ nakon što je premijerka Tereza Mej postigla dogovor u Briselu i uslovima britanskog „razvoda“ od EU.

„Dogovor u Briselu je dobra vest za gospođu Mej pošto sada možemo da pređemo na narednu fazu ponižavanja“, tvitovao je Faraž.

Britanski ministar finansija Filip Hamond putem ove društvene mreže izrazio je „oduševljenje“ odlukom Evropske komisije da se pređe u drugu fazu pregovora sa Londonom koja će biti usredsređena na trgovinske odnose.

„Pozitivan korak“, napisao je na Tviteru Hamond.

Premijerka Škotske Nikola Sterdžon takođe je poručila da „ako se Bregzit događa“, dodajući da se „nadala da neće“, onda je „jedina razumna opcija ostati deo jedinstvenog tržišta i carinske unije“.

Severnoirska Demokratska unionistička partija, koja podržava vladu Mejove u britanskom parlamentu, saopštila je da veruje da je „ostalo i dalje puno posla da bi se dokument poboljšao“, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Republike Irske Sajmon Kovni izjavio je za tamošnju državnu televiziju RTE da dogovor o Bregzitu koji se tiče irske granice osiguravajući Severnoj Irskoj da će ostati povezana sa carinskom unijom i jedinstvenim tržištem EU „postavlja osnovu“ za ono što je moguće ostvariti u pregovorima o trgovinskim odnosima nakon izlaska Britanije iz Unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.