U trendu

Rekordne padavine i poplave u S. Koreji povećavaju krizu

PJONGJANG – Severnokorejski gradovi duž granice sa Kinom poplavljeni su ove nedelje nakon obilnih padavina, što preti da pogorša već kritičnu ekonomsku i prehrambenu situaciju u zemlji, prenosi Rojters.

Državni mediji u Severnoj Koreji izvestili su da je u gradu Sinuiju u četvrtak prijavljeno najviše padavina u godini, sa najmanje 132,5 mm kiše do 16 časova.

Na objavljenom snimku se vide autobusi i druga vozila kako prolaze kroz vodu koja je preplavila raskrsnice, dok pešaci hodaju u blizini, navodi britanska agencija.

Na istoku, u provinciji Severni Hamgjong, zvaničnici rade na obezbeđivanju sanitarnih uslova za vodosnabdevanje, uz pojačanu kontrolu kanalizacionog odvoda i uz preporuku stanovništvu da prokuvava vodu za piće, izvestila je državna novinska agencija KCNA.

Severna Koreja je ranije prijavila epidemiju nepoznate crevne bolesti, za koju zvaničnici u Seulu sumnjaju da je ili kolera ili tifus, a Pjongjang je nedavno izneo tvrdnju da je prva epidemija kovid-19 u zemlji počela tako što su pacijenti došli u kontakt sa „stranim predmetima” u blizini granice sa Južnom Korejom.

Prirodne katastrofe i epidemije mogle bi da pogoršaju nestašicu hrane u Severnoj Koreji, koja je pod međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog i raketnog programa, a zemlja je ranije zatvorila svoje granice za najveći deo spoljnotrgovinskog prometa, kako bi sprečila širenje kovid-19, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.