Rekordno uništavanje brazilske savane Serado tokom 2021.

BRAZILIJA – Uništavanje drveća, trave i drugih biljaka u jednoj od najvećih savana na svetu glavni je izvor emisije gasova staklene bašte u Brazilu, a tokom prošle godine ono je dostiglo rekordan nivo za poslednjih šest godina.

Prošle godine je krčenje šuma u brazilskom Seradu dostiglo najviši nivo od 2015. godine, što je navelo naučnike da upozore na stanje savane, među bogatijim na svetu vrstama, i velikog izvora ugljenika koji pomaže u borbi protiv klimatskih promena, prenosi Rojters.

Serado, jedna od najvećih savana na svetu, koja se prostire u nekoliko saveznih država u Brazilu, često se naziva „naopakom šumom“ zbog dubokog korenja koje njene biljke zarivaju u zemlju da bi preživele sezonske suše i požare.

Uništavanje ovog drveća, trave i drugih biljaka u Seradu glavni je izvor brazilskih emisija gasova staklene bašte, iako je mnogo manje pošumljen od poznatije amazonske prašume sa kojom se graniči.

Dodatno prošlogodišnje uništenje je posebno zabrinjavajuće, kažu naučnici, kada se ima u vidu da je otprilike polovina Serada uništena od 1970-ih, uglavnom zbog poljoprivrede i stočarstva.

Naučnici navode i da se nove biljne i životinjske vrste redovno otkrivaju u Seradu i da se mnoge verovatno iskorenjuju pre nego što oni stignu da ih prouče.

Nakon pada sa visokih nivoa početkom 2000-ih, krčenje šuma u Seradu ponovo se povećava otkako je predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine, pozivajući na privredni razvoj u osetljivim ekosistemima, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar