U trendu

Renci preti da će oboriti vladu

RIM – Lider male partije “Italija Viva” Mateo Renci nastavlja da putem medija napada koalicionu vladu, preti da će oboriti koaliciju čiji je deo i njegova stranka.

U najnovijem intervjuu za televizijski kanal “Rete 4”, Renci direktno napada premijera Đuzepea Kontea, tvrdi da to čini ne zbog vlastitih ambicija da postane ministar, kako pišu neki mediji, već je u pitanju, tvrdi Renci, suština, to jest kako da se upotrebi novci koji je Italija dobila od EU da bi se oporavila od štete koju je pretrpela u prvom talasu pandemije kovida19.

Renci izaziva premijera Kontea da “dođe u parlament pa ako može da ostane na vlasti bez stranke Italija Viva, fino”, tvrdi Renci u intervjuu.

Stranka “Italija Viva”, koja se deklariše se kao levi centar, ima poverenje samo 3 odsto biračkog tela, nastala je nakon što je grupa članova Demokratske partije, sa Rencijem na čelu, napustila tu stranku. Svoju snagu mala partija bazira na činjenici da u koalicionoj vladi čini jezičak koji može da prevagne u odlčivanju.

Pored stranke Matea Rencija, koalicionu vladu čine Pokret Pet zvezdica i Demokratska stranka, koje svim snagama brane premijera i vladu, a na napade Matea Rencija odgovaraju da je “kriza koju nameće nerazumljiva u vreme kada se zemlja bori sa pandemijom i počinje kampanju masovnog vakcinisanja”.

Mateo Renci je 2014 godine kao član Demokratske stranke bio predsednik vlade. Na tu funkciju došao je nakon što je dao garancije svom stranačkom kolegi, tadašnjem premijeru, Enriku Leti, da ga neće oboriti, da bi samo dan kasnije seo u premijersku fotelju.

Rencijeva politička karijera obeležena je neispunjavanjem obećanja da će, nakon referendum o poverenju, ako je rezultat negativan, a bio je, napustiti politiku, što očigledno nije uradio.

Rencijevi sadašnji politički istupi potvrđuju njegovu nekoherentnost i nisku političku kredibilniost, piše list “Il Dzornale”, koji tvrdi da je u pozadini Rencijevih napada namera da se prekomponuje sadašnji sastav italijanske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.