U trendu

Reporteri bez granica protiv BND-a

BON – Nemačka obaveštajna služba BND nadzire internet širom sveta i to sasvim legalno, a organizacija Reporteri bez granica želi da obori zakon po kojem je to moguće pred nemačkim Ustavnim sudom, piše Dojče vele.

Bez Edvarda Snoudena ne bi bilo ni nemackog zakona o obaveštajnoj službi, dopunjenog 2017. godine. Naime, tek posle otkrica americkog uzbunjivača Edvarda Snoudena postalo je jasno da je BND bila upletena u globalnu aferu prisluškivanja američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Tim skandalom pozabavio se anketni odbor Bundestaga koji je predložio reformu odgovarajuceg zakona. To se i desilo – ali nova verzija zakona bila je krajnje sporna. Naime, jedino su nemački građani bili zaštićeni od nadzora u inostranstvu. Svi ostali mogu da budu praćen.

Međunarodna nevladina organizacija „Reporteri bez granica“ protiv tog zakona podnela je tužbu nemačkom Saveznom ustavnom sudu, a presuda se očekuje tek za nekoliko meseci.

Nemačka vlada i BND smatraju da su da je masovno praćenje stranaca u inostranstvu neizostavno pre svega u antiterorističkoj borbi. Pri tome se po potrebi memorišu sakupljene informacije i bivaju prosleđene stranim obaveštajnim službama.

Zastupnik „Reportera bez granica“ u sudskom postupku Bijan Mioni je posle prve usmene rasprave optimista i kaže da se radi o garanciji da je telekomunikacija principijelno zaštićena.

Ustavni sud sada mora da odluči „da li BND mora da uzme u obzir tu zaštitu kada sakuplja informacije u inostranstvu nadzirući internet“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)