U trendu

Reporteri bez granica protiv BND-a

BON – Nemačka obaveštajna služba BND nadzire internet širom sveta i to sasvim legalno, a organizacija Reporteri bez granica želi da obori zakon po kojem je to moguće pred nemačkim Ustavnim sudom, piše Dojče vele.

Bez Edvarda Snoudena ne bi bilo ni nemackog zakona o obaveštajnoj službi, dopunjenog 2017. godine. Naime, tek posle otkrica americkog uzbunjivača Edvarda Snoudena postalo je jasno da je BND bila upletena u globalnu aferu prisluškivanja američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Tim skandalom pozabavio se anketni odbor Bundestaga koji je predložio reformu odgovarajuceg zakona. To se i desilo – ali nova verzija zakona bila je krajnje sporna. Naime, jedino su nemački građani bili zaštićeni od nadzora u inostranstvu. Svi ostali mogu da budu praćen.

Međunarodna nevladina organizacija „Reporteri bez granica“ protiv tog zakona podnela je tužbu nemačkom Saveznom ustavnom sudu, a presuda se očekuje tek za nekoliko meseci.

Nemačka vlada i BND smatraju da su da je masovno praćenje stranaca u inostranstvu neizostavno pre svega u antiterorističkoj borbi. Pri tome se po potrebi memorišu sakupljene informacije i bivaju prosleđene stranim obaveštajnim službama.

Zastupnik „Reportera bez granica“ u sudskom postupku Bijan Mioni je posle prve usmene rasprave optimista i kaže da se radi o garanciji da je telekomunikacija principijelno zaštićena.

Ustavni sud sada mora da odluči „da li BND mora da uzme u obzir tu zaštitu kada sakuplja informacije u inostranstvu nadzirući internet“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Knez

    AD ACTA/“Kakav im je(što bi bezbroj puta šlajfovao onaj „naš“)-„BDP“/toliki im je i hardver za BND(„milijarde terabajta na milion malih,mračnih mesta“),pa memoriši…,nikad se ne zna kad će da zatreba,a trebaće izgleda !! Tradicionalna nemačka sistematičnost(još od tevtonskog „Evidencbiroa“-preko do „Ziherhajtsdinsta“(SD),antagonog SA,prelepog „Gestapoa“ do buduće-verovatno „Svekosmičke Germanske Obaveštajne Službe“)nekad ima i negativnih strana,npr:/pronašli su im one kobne 1945(Rusi i Jenki jevreji)podatke o broju „KONAČNO REŠENIH židova,slovena“ u tzv.“radnim logorima“(radilo se punom parom sa „ciklonom-B“ i kasnije u „humanim“ krematorijumima),jednostavno-Nemci sve uredno beleže,to je najvažnije,sistematizacija svega i svačega(„Agencija za SIS“),ARBEIT MACHT FREI-što sada naša omladina sa nekako položenim B2 i primenjuje-„jeden tag“)! P.S./Tako će i sada „ovo“,da notiraju (šrajbštiftom)u „tefter“,kao „onomad“ Svetolika Dragačevca iz Paraćina,kad je pred rat,1940,kao tadašnji patriota,genije,advokat,poliglota,bivši Sreski načelnik(„u polju..“) poslao telegram(naravno na nemačkom) iz Paraćinske pošte(gde su ga vaistinu i odgovarali od toga)baš fireru Hitleru lično..!!Dugo je mislio da „taj tekst“ nikad nije ni došao do odrednice,kad ono „ne lezi vraže“-dođoše mu „gestapovci“ na vrata već krajem maja 1944,da ga leče od „skribomanije“,uspešno izlečen od toga-umro je u logoru..,i sve je to arhivirano,“AD ACTA“..! Major Kriger je „onda“ rekao:“..Oni moraju biti otpisani !“,znači i kad „otpisuju“-Švabe to uredno ZAPISUJU,onda onako a sada na Super Hard disk !

Napišite komentar