U trendu

Republika: Italija do februara neće doneti odluku o slanju novog oružja Ukrajini

RIM – Italija neće doneti odluku o slanju novog naoružanja Ukrajini do februara, zbog političkih tenzija i razmatranja troškova, objavila je danas Republika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je pre dve sedmice posle telefonskog razgovora sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni da će Rim poslati Kijevu sisteme protivvazdušne odbrane.

Meloni je tada ponovo potvrdila punu podršku italijanske vlade Ukrajini, podseća Rojters.

Međutim, ubrzo nakon toga ministar odbrane Gvido Krozeto izrazio je sumnju da će Italija moći da snabdeva Ukrajinu sa sistemima PVO.

Republika je izvestila, pozivajući se na anonimne izvore, da se Meloni, koja odlučno podržava Kijev, suočava sa otporom desničarskih saveznika Matea Salvinija i Silvija Berluskonija za odobrenje dekreta za slanje oružja u Ukrajinu.

Salvini i Berluskoni imaju dugogodišnje veze sa Moskvom, podseća list, navodeći da su izvori iz Salvinijeve Severne lige i Berluskonijeve Forca Italija danas negirali da ima problema u vezi sa odobravanjem tog dekreta, objavio je Rojters.

Republika prenosi da je još jedno pitanje koje koči odluku, zabrinutost da će italijanska vojska ostati bez neophodnih sistema protivvazdušne odbrane, ukoliko uputi pomoć Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.