U trendu

Reznikov: Curenje dokumenata koristi Moskvi; Ostin u SAD sa premijerom UKR

MOSKVA/KIJEV – Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov danas je izjavio da procureli dokumenti vezani za rat u Ukrajini predstavljaju mešavinu istinitih, lažnih i zastarelih informacija.

„Očigledno je da će curenje informacija koristiti Rusiji i njenim pristalicama“, rekao je on, prenosi Blumberg.

AMERIČKI MINISTAR ODBRANE Lojd Ostin danas se u Pentagonu sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, u svetlu pokušaja Bajdenove administracije da kontroliše štetu nakon curenja podataka, uključujući poverljive procene američkih saveznika i protivnika.

Prema izveštaju Pentagona, na sastanku nije bilo reči o tim podacima, za koje se kaže da uključuju pesimistične procene o ukrajinskom snabdevanju oružjem i protivvazdušnoj odbrani, prenosi Blumberg.

„Dvojica lidera su razgovarala o prioritetima bezbednosne pomoći, kao što su protivvazdušna odbrana i artiljerija, i obuka ukrajinskih oružanih snaga“, navodi se u saopštenju.

VLASTI KRIMA danas su saopštile da je otkazana godišnja parada povodom pobede u Drugom svetskom ratu 9. maja, pozivajući se na „bezbednosne razloge“, uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Parade 9. maja, koje uključuju demonstraciju vojne moći na moskovskom Crvenom trgu i obeležavanje poraza nacističke Nemačke, imaju ogroman simbolički značaj u Rusiji, prenosi Blumberg.

Dodaje se da je Kremlj koristio paralele sa Drugim svetskim ratom da opravda invaziju na Ukrajinu koja je počela pre više od godinu dana.

SKORO 100 PRIPADNIKA specijalih jedinica država NATO-a prisutno je početkom ove godine na teritoriji Ukrajine, navodi se u jednom od desetina poverljivih američkih dokumenata koji su procurili na internetu.

Procureli obaveštajni dokumenti, od kojih su neki označeni kao „strogo poverljivo“, daju detaljnu sliku sukoba u Ukrajini, uključujući osetljive pojedinosti ukrajinskih priprema za prolećnu kontraofanzivu.

Prema dokumentu od 23. marta, Britanija ima najveći kontingent specijalnih snaga u Ukrajini (50), a za njom su Letonija (17), Francuska (15), SAD (14) i Holandija (1), preneo je BBC.

NA BRODOVIMA KOJI plove u okviru ukrajinskog ugovora o crnomorskom žitu, nakon jednodnevnog zastoja nastavljene su inspekcije, rekao je za Rojters Ismini Palja, portparol inicijative Ujedinjenih nacija.

Sve brodove koji dolaze u Ukrajinu i polaze iz Ukrajine proveravaju zvaničnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija u turskim vodama.

Palja je kazao da su danas „nastavljeni normalni obrasci inspekcije“ nakon što su strane prethodnog dana dogovorile spisak brodova.

ŠEST TENKOVA Leopard 2 A-4 na putu je iz Španije prema Ukrajini, a još četiri će biti upućena posle popravke, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Kako navodi Blumberg, Španija će Kijevu poslati i 20 oklopnih transportera TOA.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Roblesovom, rekao da su glavni prioriteti Ukrajine jačanje sistema protivvazdušne odbrane, uključujući borbene avione, kao i zalihe artiljerije i municije.

„Iskustvo Španije u amfibijski operacijama takođe može biti od pomoći Ukrajini“, rekao je Reznikov.

UKRAJINSKA VOJSKA odbacila je danas kao netačnu tvrdnju Rusije da je zauzela više od 80 odsto grada Bahmuta i navela da kijevske snage kontrolišu „znatno više“ od 20 odsto tog grada na istoku.

Portparol istočne vojne komande ukrajinske vojske Serhij Čerevatiji demantovao je ove navode, dan nakon što je šef ruske paravojne formacije Vagner Evgenij Prigožin rekao da njegove snage napreduju u pokušaju da zauzmu Bahmut posle višemesečnih borbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.